Ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Nassau στο Λονγκ Αιλαντ της Νέας Υόρκης, υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ένα αμφιλεγόμενο νέο νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εκτός από περιπτώσεις θρησκευτικής, υγειονομικής ή πολιτιστικής ανάγκης. Η απαγόρευση, η πρώτη του είδους της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέθηκε άμεσα σε ισχύ, με στόχο την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας.

Ο νομοθέτης Χάουαρντ Κόπελ δήλωσε ότι το μέτρο εισήχθη ως απάντηση σε «αντισημιτικά περιστατικά, που συχνά διαπράττονται από όσους φορούν μάσκες» και ότι ο νέος νόμος θα εμποδίσει τους βίαιους διαδηλωτές να κρύψουν την ταυτότητά τους. Ο Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης της κομητείας Μάζι Πίλιπ, ο οποίος εισήγαγε το νομοσχέδιο, είπε στην Washington Post ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν μάσκες για να κρυφτούν «και να εκφοβίσουν την εβραϊκή κοινότητα».

 
Η παραβίαση του νέου νόμου τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους και πρόστιμο 1.000 δολαρίων. Εξαιρούνται τα άτομα που φορούν μάσκες «για λόγους υγείας, ασφάλειας, θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς». Υπέρ του μέτρου ψήφισαν και οι 12 Ρεπουμπλικάνοι του νομοθετικού σώματος, ενώ οι επτά Δημοκρατικοί απείχαν.

Ωστόσο, ο νέος νόμος παραβιάζει τον νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες, τον νόμο περί αποκατάστασης και τον νόμο της Νέας Υόρκης, στερώντας τα άτομα με αναπηρία από «την ίση πρόσβαση στη δημόσια ζωή στην κομητεία Nassau», υποστηρίζουν οι ενάγοντες μιας ομαδικής αγωγής που κατατέθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, η ομάδα υπεράσπισης κατέθεσε μήνυση εκ μέρους δύο ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, κατοίκων της κομητείας. Οι δυο ενάγοντες φορούν συστηματικά μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους καθώς πάσχουν από παθήσεις που τους καθιστούν ευάλωτους σε ασθένειες που μεταδίδονται με τον αέρα.

«Αυτή η απαγόρευση της μάσκας αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία και κάνει διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε ο Τίμοθι Κλουν, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Disability Rights New York, η οποία παρέχει δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.

«Η απαγόρευση της μάσκας στην κομητεία Nassau θέτει σε κίνδυνο ζωές. Όσοι πρέπει να φορούν μάσκα ανησυχούν για την υγεία τους και την ευημερία των μελών της οικογένειάς τους και τώρα θα φοβούνται και τις διακρίσεις, τις συλλήψεις, τα πρόστιμα και την φυλάκιση» δήλωσε.

Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) της Νέας Υόρκης επέκρινε την απαγόρευση της μάσκας του Νασάου ως παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου.

«Οι μάσκες προστατεύουν τους ανθρώπους που εκφράζουν πολιτικές απόψεις οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της ομάδας για την κομητεία Νασάου, Σούζαν Γκότεχρερ. «Οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να υποστηρίζουν το δικαίωμα των Νεοϋορκέζων να εκφράζουν τις απόψεις τους, όχι να τροφοδοτούν το εκτεταμένο doxxing (διαδικτυακή κακοπροαίρετη στοχοποίηση κάποιου) και την απειλή συλλήψεων».

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο καρδιακός κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση [μελέτη]
Ενδοοικογενειακή βία: Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη