Η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, που σήμερα θεωρείται ακίνδυνη και ίσως ακόμη και ευεργετική για την υγεία, συσχετίστηκε με αύξηση του συνολικού κινδύνου θνησιμότητας και της θνησιμότητας από καρκίνο στους ηλικιωμένους σε μια ανάλυση της UK Biobank, οποία δημοσιεύθηκε στο "JAMA Network Open".

Ο κίνδυνος αυξανόταν ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλωνόταν. Οι ηλικιωμένοι με προϋπάρχουσες παθήσεις και όσοι προέρχονταν από φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού διέτρεχαν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Η κατανάλωση αλκοόλ με τα γεύματα ή η προτίμηση στο κρασί θα μπορούσε να μετριάσει τους κινδύνους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αλκοόλ είναι επιβλαβές για την υγεία σε μεγάλες ποσότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ το 2019.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το αλκοόλ εμπλέκεται στην ανάπτυξη περισσότερων από 200 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και οι δύο είναι υπεύθυνες για τους μισούς από τους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ.ψΗ χαμηλή κατανάλωση θεωρούνταν επί μακρόν ακίνδυνη.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει μάλιστα τη συνεχή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Πάνω απ' όλα, ο μεσογειακός τρόπος ζωής με την προτίμηση στο κρασί και την κατανάλωση κατά τη διάρκεια των γευμάτων θεωρείται ευεργετικός για την υγεία.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media