Σπυράκια, κοκκινίλες, μαύρα στίγματα, ουλές και σημάδια… Αν κάποιος πει ότι η ακμή είναι μόνο ένα δερματολογικό πρόβλημα δεν θα είναι ακριβής: έχει βρεθεί ότι η ακμή μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία και την καθημερινότητα του ατόμου.

Η 1η Σεπτεμβρίου, γνωστή στις ΗΠΑ ως Acne Positivity Day, είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την αποδοχή της ακμής, ενός δερματικού προβλήματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρόλο που η ακμή συχνά συνδέεται με την εφηβεία, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πρόβλημα που μπορεί να ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία στις σχέσεις

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 85% των νέων ηλικίας 12-24 ετών έχουν αντιμετωπίσει ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, η ακμή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Όλο και περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν την ακμή ή τα σημάδια της ως ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο προκαλεί σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση. Ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Academy of Dermatology» βρήκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ακμή και την κατάθλιψη. Άλλες σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η ακμή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοπεποίθηση, αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ακόμη και σε επαγγελματικές δυσκολίες, όπως μείωση της απόδοσης ή λιγότερες ευκαιρίες σε σύγκριση με όσους έχουν υγιές δέρμα.

Η παρουσία ακμής μπορεί επίσης να επηρεάσει την προσωπική ζωή και τις σχέσεις των ασθενών. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Indian Journal of Dermatology» βρέθηκε ότι η ακμή και τα σημάδια της επηρεάζουν αρνητικά τα συναισθήματα, τις καθημερινές και κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τις σπουδές και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ασθενών. «Αν και δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι με ακμή έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να υποστηρίξουμε όσους διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες εξαιτίας της», σχολιάζει ο δρ Paul Chrisp, διευθυντής του Centre for Guidelines του αμερικανικού φορέα National Institute for Health and Care Excellence.

Πώς η θεραπεία της ακμής αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Η θεραπεία της ακμής μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση, όχι μόνο στην εμφάνιση του δέρματος αλλά και την ψυχική ευεξία των ασθενών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιτυχής θεραπεία της ακμής μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της αυτοεκτίμησης, της κοινωνικής ζωής και της επαγγελματικής απόδοσης. «Οι θεραπείες για την ακμή που προσφέρουμε ως εξειδικευμένοι δερματολόγοι είναι εξατομικευμένες και στοχεύουν όχι μόνο στη θεραπεία του δέρματος αλλά και την αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης των ασθενών μας. Η ακμή αντιμετωπίζεται και η επιτυχής της θεραπεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, επαναφέροντας την αίσθηση αυτοεκτίμησης και την επιθυμία του για κοινωνική αλληλεπίδραση» σχολιάζει με τη σειρά της η δρ Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή, τα σημάδια και τις ουλές

Τα καλά νέα είναι ότι οι καινούργιες θεραπείες για την ακμή είναι πολύ αποτελεσματικές, δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή, εξαλείφουν όχι μόνο την ενεργό ακμή αλλά και τυχόν σημάδια και ουλές ακμής που έχουν ήδη προκληθεί, βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης του ατόμου. «Οι εξελίξεις στη δερματολογία μας δίνουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για τη θεραπεία της ακμής ακόμη και χωρίς φάρμακα, καθώς πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αποφύγουν τις πιθανές τους ανεπιθύμητες ενέργειες ή πρόκειται για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν μπορούν να λάβουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή», εξηγεί η δρ Τσιατούρα.

«Η κλινική εικόνα του δέρματος, όπως η παρουσία ενεργού ακμής, φαγεσώρων, κύστεων και φλεγμονής είναι αυτή που μας οδηγεί στην επιλογή του θεραπευτικού πλάνου. Ο κλασικός δερματολογικός καθαρισμός είναι η κορυφαία θεραπεία για την ακμή. Δεν έχει καθόλου παρενέργειες, είναι κατάλληλος για κάθε ηλικία και φύλο και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί το απαραίτητο πρώτο βήμα.

Προχωρώντας σε πιο εξειδικευμένες επιλογές, η φωτοδυναμική θεραπεία για την ακμή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική καθώς τα δύο διαφορετικά κύματα φωτός, το μπλε και το κόκκινο, εξουδετερώνουν το βακτήριο της ακμής, το P-acnes, μειώνουν τη φλεγμονή και ενεργοποιούν την ανάπλαση της επιδερμίδας, επαναφέροντας την υγιή της όψη. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη φάση της ακμής και τα προβλήματα του δέρματος μπορεί να προτείνουμε χημικό πίλινγκ ή Fractional Laser που αναπλάθουν την επιδερμίδα στο βάθος που θα επιλέξουμε χαρίζοντάς της φωτεινότητα, ομοιόμορφη υφή και χρώμα και σβήνοντας ουλές ακμής και σημάδια.

Αυτές οι θεραπείες, όταν εφαρμόζονται από εξειδικευμένους δερματολόγους, μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Η αντιμετώπιση της ακμής δεν αφορά μόνο την αισθητική βελτίωση του δέρματος αλλά και την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας και της αυτοπεποίθησης των ασθενών μας», τονίζει η δρ Τσιατούρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι: Το σύνδρομο άδειας φωλιάς
Ακόμη και η λίγη άσκηση μπορεί να προστατεύσει από την άνοια
Οι ηλικιωμένοι με καρκίνο επωφελούνται από τη γηριατρική αξιολόγηση