Κρέμες που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου (BPO) μπορούν να καταλήξουν να περιέχουν υψηλά επίπεδα βενζολίου όταν βρίσκονται σε ράφι φαρμακείου ή σε ντουλαπάκι φαρμακείου, διαπίστωσαν ερευνητές μετά από εξέταση 111 προϊόντων, στις ΗΠΑ.

Μάρκες που εξετάστηκαν και περιείχαν υπεροξείδιο του βενζολίου ήταν: Clearasil, Clean & Clear, Neutrogena, Proactiv, Up & Up κ.α

Το υπεροξείδιο του βενζολίου αποικοδομείται στο καρκινογόνο βενζόλιο με τον καιρό όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου, σε αυξημένες θερμοκρασίες ή σε υπεριώδεις ακτίνες, αναφέρουν ερευνητές στο Journal of Investigative Dermatology.

Είναι η πρώτη φορά που προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου φάνηκε να αποικοδομούνται σε βενζόλιο σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι προϊόντα υπεροξείδιου του βενζολίου μπορούν να δημιουργήσουν βενζόλιο σε συνηθισμένο δωμάτιο και σε θερμοκρασίες αποθήκευσης στο ράφι, ενώ η αποθήκευση στο κρύο μειώνει σημαντικά τη δημιουργία του, δήλωσε ο Dr. Christopher Bunick, του Yale University School of Medicine στο New Haven.

Η Environmental Protection Agency κατηγοριοποίησε το βενζόλιο ως γνωστό καρκινογόνο, σημειώνοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο λευχαιμίας.

Το υπεροξείδιο του βενζολίου δρα ως αντιβακτηριακός παράγοντας και περιέχεται σε φάρμακα και κρέμες για την ακμή και τη ρόδοχρου ακμή.

Οι ερευνητές αγόρασαν δεκάδες κρέμες ακμής από μεγάλα φαρμακεία στην Καλιφόρνια, στο Κονέκτικατ, στη Φλόριντα, στο Ιλλινόις, στη Νέα Υόρκη και στο Τέξας.

Tα 111 προϊόντα που δοκιμάστηκαν φάνηκε να είναι μολυσμένα με βενζόλιο όταν δοκιμάστηκαν λίγο καιρό μετά την αγορά τους.

Περίπου το 34% των προϊόντων που δοκιμάστηκαν περιείχαν συγκεντρώσεις βενζολίου πάνω από το όριο του FDA (2 μέρη ανά εκατομμύριο για φάρμακα).
Όμως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο.

Η δοκιμή έδειξε επίσης ότι η ψύξη μπορεί να επιβραδύνει την αποικοδόμηση  σε βενζόλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε δίαιτα
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου [μελέτη]