Μια μεγάλη ανάλυση μητρώου από την Αυστραλία δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στον κίνδυνο θνησιμότητας ακόμη και με τα λεπτά μελανώματα, τα οποία συνήθως συνδέονται με εξαιρετική πρόγνωση. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν στην επιθεώρηση "JAMA Dermatology" ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του δέρματος αυξάνεται σημαντικά από ένα πάχος όγκου 0,8 mm.
"Οι περισσότεροι ασθενείς με πρωτοπαθές δερματικό μελάνωμα έχουν λεπτούς όγκους με πάχος όγκου Breslow ≤1,0 mm (pT1a και pT1b)", γράφουν ο Serigne N. Lo από το Ινστιτούτο Μελανώματος Αυστραλίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και οι συνεργάτες του.
Όμως, το πώς τα διαφορετικά πάχη όγκων σε αυτό το εύρος λεπτών όγκων σχετίζονται με τον κίνδυνο θανάτου δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής επαρκώς κατανοητό.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα μητρώου από Αυστραλούς που διαγνώστηκαν με λεπτό διηθητικό πρωτοπαθές μελάνωμα το χρονικό διάστημα μεταξύ 1982 - 2014. Συμπεριλήφθηκαν 144.447 ενήλικες ασθενείς με μελάνωμα των οποίων το πάχος του όγκου ήταν ≤1,0 mm σύμφωνα με το Breslow.
Οι ασθενείς στο μητρώο παρακολουθήθηκαν για διάστημα μεταξύ 9,5 και 23,3 ετών. Στη συνολική κοόρτη, το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με το μελάνωμα 20 χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν 6,3%. Εάν ο όγκος είχε πάχος μικρότερο από 0,8 mm, ήταν 6,0%, ενώ για όγκους με πάχος 0,8-1,0 mm ήταν 12,0%.
Τα αντίστοιχα ειδικά για το μελάνωμα ποσοστά επιβίωσης σε διάστημα 20 ετών ήταν 91,9% στη συνολική κοόρτη, 94,2% για όγκους πάχους έως 0,8 mm και 87,8% για όγκους πάχους 0,8-1,0 mm.
Μια πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι το πάχος του όγκου 0,8-1,0 mm σχετιζόταν σημαντικά με υψηλότερο απόλυτο κίνδυνο θανάτου που αφορά το μελάνωμα και υψηλότερο ποσοστό θανάτου που αφορά το μελάνωμα με λεπτότερους όγκους (<0,8 mm).
"Στη μελέτη μας, ο κίνδυνος θανάτου από μελάνωμα αυξήθηκε σημαντικά όταν ο πρωτοπαθής όγκος είχε πάχος μεταξύ 0,8 και 1,0 mm.
Αυτό υποδηλώνει ότι ένα όριο 0,8 mm είναι κατάλληλο για να καθοδηγεί την ιατρική φροντίδα των ασθενών με λεπτά πρωτοπαθή μελανώματα", καταλήγουν ο Lo και οι συνεργάτες του.
Πηγές:
JAMA Dermatology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγίες της Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον μεταπνευμονοϊό
Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιάζονται κατά πνευμονιόκοκκου και κοκκύτη [εγκύκλιος]
Εναλλακτικές επιλογές για πολλά ορφανά φάρμακα