"Το δικό μου παιδί δεν είναι ένα παιδί κατώτερου Θεού, γιατί ο Θεός μας βοήθησε και ζήσαμε τόσο καιρό. Αλλά δυστυχώς είμαστε πολίτες ενός κατωτέρου κράτους δικαίου και κατωτέρου κράτους Πρόνοιας". Με τη φράση αυτή, με τρεμάμενη φωνή, η μητέρα ενός παιδιού με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας που χρειάζεται συνεχή μηχανική αναπνευστική υποστήριξη εξέπεμψε φωνή αγωνίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας περισσότερη στήριξη στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας, στη διάρκεια ημερίδας του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) για τις υπηρεσίες ΝΟΣΠΙ – Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι. Στην εκδήλωση βρέθηκαν και παιδιά που εδώ και χρόνια δέχονται τη φροντίδα του προγράμματος home care στην Γ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μαζί με τους γονείς τους. Η κ. Μαρία Χαδιώ (φωτογραφία αριστερά), παιδίατρος στο επάγγελμα και μητέρα ωφελούμενης, δεν έφερε μαζί την κόρη της.

"Δεν μπορέσαμε να έρθουμε μαζί γιατί χάλασε ο αναπνευστήρας μας. Θα θέλαμε να έχουμε έναν δικό μας και να μη νοικιάζουμε, αλλά δεν μπορούμε να τον πληρώσουμε γιατί κάνει 10.000 ευρώ", ανέφερε η και πρόσθεσε: "Ελπίζω να γίνει κάτι με το ΝΟΣΠΙ γιατί σαν μαμά και σαν παιδίατρος δεν μπορώ να διανοηθώ το παιδί μου και κάθε παιδί και κάθε άνθρωπος που έχει αναπνευστήρα να μη δικαιούται να τον έχει δωρεάν με όλα τα σέρβις, όταν δεν μπορεί να ζήσει ούτε δευτερόλεπτο χωρίς αυτό". Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει με το οξυγόνο. "Καλούμασταν να έρθουμε εδώ με έναν μεταχειρισμένο αναπνευστήρα - να είναι καλά η αναπνευστική εταιρία που μας στηρίζει και μας τον έδωσε μέχρι να βρούμε τη λύση - που έχει απρόβλεπτο χρόνο η μπαταρία του και δεν ήξερα αν θα κρατήσει μέχρι να έρθω εδώ και να μπορέσω να τον κουμπώσω στην πρίζα".

Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους ανθρώπους της Γ' Παιδιατρικής και του Χαμόγελου του Παιδιού για την πολύτιμη στήριξη χάρη στην οποία το παιδί της νοσηλεύεται στο σπίτι, ενώ ζήτησε την συνέχιση και επέκταση του προγράμματος ως ΝΟΣΠΙ.

Την προαγωγή του προγράμματος, την 24ωρη υποστήριξη με μέριμνα της πολιτείας και την αύξηση των καλύψεων του ΕΟΠΠΥ, ζήτησε η κ. Αφροδίτη Μαγγίρογλου (φωτογραφία δεξιά), μητέρα ενός αγοριού 10 ετών που πάσχει από σπάνια πάθηση μυϊκής ατροφίας. "Οι καλύψεις του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστες, όταν για παράδειγμα ένα καρότσι αναπηρικό κοστίζει 6.000 ευρώ, δικαιολογεί 2.000 και θα πρέπει αυτό να αλλάζει δύο και τρεις φορές στη διάρκεια ζωής ενός παιδιού. Όταν καλύπτει μόνο το 1/3 των χρημάτων για έναν αναπνευστήρα, ενώ για τους νεφελοποιητές που χαλάνε κάθε τόσο δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ μεταχειρισμένους για ενοικίαση", ανέφερε και πρόσθεσε: "Τι να πούμε για τις θεραπείες; Όλα αυτά είναι για να ζήσει ένα παιδί, δεν είναι περιττά έξοδα για καλοπέραση. Φυσικοθεραπείες, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, πολλά παιδιά χρειάζονται πολλές φορές το μήνα, άσχετα με το τι δικαιολογεί η ασφάλειά του".

Θεμιστοκλέους: Ο ασθενής και οι οικογένειες στο επίκεντρο

Αναφερόμενος στο οργανωμένο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ, που απλώνεται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, για τη νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων με πολύ βαριά προβλήματα, χρόνιες ασθένειες και ογκολογικές παθήσεις, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε πως αυτή η προσπάθεια αντανακλά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. "Ο ασθενής είναι στο επίκεντρο, οι οικογένειές τους είναι στο επίκεντρο, η δική τους αξιολόγηση είναι σημαντική και εμείς είμαστε εδώ ώστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας να δώσουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα", είπε, προσθέτοντας πως παρά τα σημαντικά άλλα οφέλη, όπως η μείωση του κόστους και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ο σημαντικότερος λόγος του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

"Ακροβατούμε για να δίνουμε λύσεις", είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας ο διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής, Χαράλαμπος Ανταχόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό. "Όλα καλά αυτά που ακούμε, αλλά σε ιατρικό επίπεδο καλό είναι να λάβουμε υπόψη τις αυξημένες ανάγκες και πώς αυτές κλιμακώνονται με τον χρόνο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν είναι δεδομένα τα καλά αποτελέσματα".

Το πρόγραμμα home care στο Ιπποκράτειο ξεκίνησε το 2011, με πρωτοβουλία του καθηγητή Ιωάννη Τσανάκα. Δύο χρόνια μετά χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ενώ από το 2016 έχει τη στήριξη του Χαμόγελου του Παιδιού. Όπως είπε η καθηγήτρια, Ελπίδα Χατζηαγόρου, συνοψίζοντας τα οφέλη από την υλοποίηση του προγράμματος,

  • Ελαττώθηκαν πολύ σημαντικά οι μέρες νοσηλείας,
  • Ελαττώθηκε ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκαν εισαγωγή στη ΜΕΘ Παίδων,
  • Για αυτά που εισήχθησαν στην εντατική, ελαττώθηκε πολύ σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας τους σε αυτήν.
  • Βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των παιδιών
  • Αυξήθηκε η κοινωνικοποίησή τους, οι επαφές με φίλους κ.ά.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ, Ελευθέριο Θηραίο, η κατ’ οίκον νοσηλεία έχει τρεις διαστάσεις:

α) Νοσοκομειακή Φροντίδα στο σπίτι, δηλαδή ασθενείς νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο που υποστηρίζονται στο σπίτι,

β) Κατ΄ οίκον νοσηλεία που παρέχεται εξωνοσοκομειακά, με τη φροντίδα στο σπίτι και των οικογενειών τους,

γ) ανακουφιστική φροντίδα για τους ασθενείς τελικού σταδίου

Ο σκοπός του έργου είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη, εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, με συστήματα παρακολούθησης, διαμόρφωσης και υποστήριξης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με απαραίτητη προϋπόθεση την συνεργασία, αυτή την κοινότητα ασθενών, επαγγελματιών υγείας.

Το πεδίο εφαρμογής είναι άνθρωποι ανεξαρτήτως υποκείμενου νοσήματος που έχουν ως βασικό κοινό χαρακτηριστικό ότι υποστηρίζονται από την τεχνολογία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι