Στη συγκρότηση 16μελούς ομάδας εργασίας για τον θεσμό του "σχολικού νοσηλευτή" προχώρησε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα.

Συντονίστρια της ομάδας είναι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Χριστίνα Κανακά - Gantenbein, με αναπληρώτρια την παιδίατρο στο Παίδων Πεντέλης Όλγα Φαφούλα.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση, έργο της ομάδας εργασίας είναι:

  • Η δημιουργία ενός προκαθορισμένου εντύπου που θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για την πλειονότητα των γνωματεύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανές παθήσεις για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξη από σχολικό νοσηλευτή, ώστε αφενός να αποφεύγονται τυχόν δυσνόητοι ιατρικοί όροι και αφετέρου να είναι δυνατή η ομαδοποίηση των περιπτώσεων.
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης και η επικαιροποίηση του εγχειριδίου "Πρώτες Βοήθειες - Εγχειρίδιο για Εκπαιδευτικούς" του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
  • Η δυνατότητα εμπλοκής εκπαιδευτικών, για την υποστήριξη μαθητών σε θέματα Υγείας που δεν χρειάζονται ενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "ιατρικές πράξεις".
  • Η παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής παρουσίας σχολικού νοσηλευτή, για μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών, οι οποίοι πάσχουν
    από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.
  • Η παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής παρουσίας σχολικού νοσηλευτή, για μαθητές με αλλεργία, χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση,
    προκειμένου να προβεί στη χορήγηση της ένεσης που θα αντιμετωπίσει την έκτακτη εκδήλωση της ασθένειας ή σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης της
    ένεσης και από άλλο (μη ειδικευμένο) προσωπικό του σχολείου.

Ο σχολικός νοσηλευτής έχει ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού, στην παροχή πρώτων βοηθειών, στην οργάνωση γραφείου και φαρμακείου, στην προαγωγή υγείας του σχολικού πληθυσμού, στην παρακολούθηση της υγείας των μαθητών και στον σχεδιασμό ατομικού πλάνου φροντίδας υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το μπρόκολο "νικάει" τα παντζάρια στη μάχη για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης [μελέτη]
ECDC: Επαρκής ανοσία κατά της CoViD στον ευρωπαϊκό πληθυσμό
Ο εμβολιασμός κατά του RSV μειώνει τις νοσηλείες κατά 75% [μελέτη]