Για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο κεραμικό εμφύτευμα γνάθου εισήχθη με επιτυχία κάτω από το περιόστεο ενός ασθενούς.

Η βιεννέζικη εταιρεία τεχνολογίας Lithoz παρήγαγε το εμφύτευμα και εξέφρασε την αισιοδοξία της σε σημερινή συνέντευξη τύπου ότι η καινοτομία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη θεραπεία των ασθενών, για παράδειγμα μετά την αφαίρεση τμημάτων της γνάθου σε περίπτωση καρκίνου ή σοβαρής ατροφίας των γνάθων.

Προηγουμένως, αυτό απαιτούσε πολύπλοκες, πολλαπλές μεταμοσχεύσεις οστών.

Το υποπεριοστικό εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από κεραμικό λόγω της καλής συμβατότητας του υλικού με τον οργανισμό και απαιτεί μόνο μία επέμβαση σε σύγκριση με τα συμβατικά εμφυτεύματα τιτανίου. Αυτό αναμένεται να μειώσει τον χρόνο επούλωσης κατά περίπου 75 % και να αποφύγει τον υπερβολικό τραυματισμό του ασθενούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το οστό της γνάθου υποχωρεί μετά την απώλεια δοντιών ή στην περίπτωση ορισμένων καρκίνων. Αυτό καθιστά τη χρήση συμβατικών οδοντοστοιχιών σχεδόν αδύνατη. Σε περιπτώσεις σοβαρής απώλειας οστού, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες οι δαπανηρές μεταμοσχεύσεις οστού.

Το ερευνητικό έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ πρωτοβουλίας INKplant σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, έχει ως στόχο να αλλάξει αυτό το γεγονός. "Τέτοιες επεμβάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, ιδίως για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Το νέο μας υποπεριτοναϊκό εμφύτευμα γνάθου από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή επιτρέπει πλέον πολύ πιο ήπια θεραπεία. Το εμφύτευμα έχει αποδειχθεί ότι είναι κλινικά σταθερό μετά από 60 ημέρες - πρόκειται για μια αποφασιστική επανάσταση στη θεραπεία των σοβαρά ατροφικών γνάθων", εξήγησε ο Johannes Homa, διευθύνων σύμβουλος της Lithoz GmbH.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δράσεων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Μελβούρνης
Το voucher για δωρεάν απογευματινό χειρουργείο και η επιλογή ιδιωτικής κλινικής
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο αντίκτυπος της κρίσης του κόστους ζωής στα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ