Μετά από τρία χρόνια εντατικών εργασιών, γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου καθώς και παραγωγής κορυφαίου επιστημονικού υλικού, η Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση JA ImpleMENTAL για την ψυχική υγεία φτάνει στην ολοκλήρωσή της. Μία τριήμερη υβριδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ‘Αμαλία’ (Σύνταγμα), θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της δράσης. Συμμετέχοντες στην Κοινή Δράση από 21 κράτη-μέλη της ΕΕ, ειδικοί και παράγοντες του τομέα της ψυχικής υγείας από όλη την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν  τα επιτεύγματα της Κοινής Δράσης.

Με επιβεβαιωμένες 150 συμμετοχές με φυσική παρουσία και 130 επιπλέον συμμετοχές μέσω διαδικτύου, η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, που θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.

Λίγα λόγια για την Κοινή Δράση implemental και τον ΕΟΔΥ

Η Κοινή Δράση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και είχε τριετή διάρκεια. Εστίασε στην υλοποίηση δύο καλών πρακτικών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, εκείνων του Βελγίου (“Μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας”)  και της Αυστρίας (“Πρόληψη Αυτοκτονιών”).

Ο ΕΟΔΥ επελέγη από το Υπουργείο Υγείας ως Εθνική Αρμόδια Αρχή και ανέλαβε το συνολικό συντονισμό της Κοινής Δράσης. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανέπτυξε και συντόνισε ένα εκτενές δίκτυο 180 ατόμων από 39 φορείς, οι οποίοι εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών για την υλοποίηση πάνω από 25 πιλοτικών εφαρμογών στις 21 ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στη δράση.

Η εκδήλωση στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της εκδήλωσης θα αναλυθούν τα βασικά αποτελέσματα του έργου και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της περαιτέρω προόδου αυτών των προσπαθειών, με κύριο στόχο την αναμόρφωση του συστήματος της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.

Η πρώτη ημέρα θα επικεντρωθεί στα επιτεύγματα του έργου, τα οποία πλήρως ανταποκρίθηκαν στους καθορισμένους στόχους. Η Κοινή Δράση ImpleMENTAL υποστήριξε πράγματι τη μεταφορά και πιλοτική εφαρμογή δύο εθνικών καλών πρακτικών (τη Μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας από το Βέλγιο και την Καλή Πρακτική για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας "SUPRA", από την Αυστρία) σε άλλες χώρες. Συνολικά, έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία 25 πιλοτικά προγράμματα:

• 11 χώρες εφάρμοσαν το μοντέλο του Βελγίου (Βελγική Καλύτερη Πρακτική), που βασίζεται στην κοινότητα, με συνολικά 163 δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε 5 στρατηγικούς τομείς. Από τις δραστηριότητες αυτές, 43 επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων ή στην αλλαγή των υφιστάμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τα εφαρμοζόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τον καθορισμό των διαδρομών φροντίδας για άτομα με θέματα ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη εξατομικευμένων υπηρεσιών.

• 14 χώρες εφάρμοσαν την καλή πρακτική SUPRA (Αυστριακή Καλύτερη Πρακτική), για την πρόληψη των αυτοκτονιών . Οι τομείς που καλύπτονται περιλαμβάνουν υποστήριξη και θεραπεία για ομάδες κινδύνου, αξιολόγηση των περιορισμών στα μέσα, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και καταπολέμησης του στίγματος, βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, ενσωμάτωση προγραμμάτων πρόληψης της αυτοκτονίας σε άλλες δραστηριότητες προαγωγής της υγείας. Συνολικά 142 μέτρα, υπό αυτήν την καλή πρακτική, υλοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης 14 νέων ή επικαιροποιημένων σχεδίων πρόληψης της αυτοκτονίας.

Τη δεύτερη ημέρα θα εξετάσουμε τις βέλτιστες πρακτικές του Βελγίου στη δημιουργία δικτύων αποκατάστασης με επίκεντρο τον ασθενή και θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση των κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση του ρόλου των “case managers” την ανάπτυξη κινητών ομάδων, τη βελτίωση της φροντίδας για τους νέους υπό μετάβαση, την υποστήριξη της μετάβασης σε εξω-νοσοκομειακές υπηρεσίες και την παρουσίαση καινοτόμων δράσεων όπως της Ακαδημίας Ανάκαμψης στη Μάλτα.

Την τρίτη ημέρα, θα επικεντρωθούμε στην πρόληψη της αυτοκτονίας, παρουσιάζοντας 14 νέες ή επικαιροποιημένες στρατηγικές από όλη την Ευρώπη, οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Δράσης ImpleMENTAL. Η ημέρα θα περιλαμβάνει πέντε διαδραστικές συνεδρίες που θα καλύπτουν την προαγωγή της ψυχικής υγεία και την πρόληψη των αυτοκτονιών , τις υπηρεσίες υποστήριξης, τις θεραπευτικές επιλογές και τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης.

Το Τελικό Συνέδριο JA ImpleMENTAL θα ολοκληρωθεί κατά την τρίτη ημέρα του με ανασκοπήσεις και βασικά συμπεράσματα, με στόχο την ανάδειξη της επιτυχίας της Κοινής Δράσης και με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη συνέχεια. Τέλος, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της Κοινής Δράσης ImpleMENTAL και τον κρίσιμο ρόλο της στην καλλιέργεια του εδάφους για μελλοντικές κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήλα: Τι οφέλη έχουν στην υγεία
Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί με τη Χρυσή Κορδέλα στις 14 Σεπτεμβρίου
'Όταν προσβάλλει η φράση του γιατρού "τα συμπτώματα είναι σημάδια γήρατος"