Aνθρωποι με σπάνιες γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου, όπως η νόσος Πάρκινσον, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ALS, αναφέρει νέα έρευνα του University of Turin.

Επιπλέον, το να φέρει κάποιος αυτές τις γενετικές ποικιλομορφίες αυξάνει τον κίνδυνο να έχει ταχύτερη εξέλιξη της νόσου ALS και πιο γρήγορο θάνατο.

Η ισχυρότερη σχέση σημειώθηκε με τη νόσο Πάρκινσον. Οσοι έφεραν γονίδια που συνδέονταν με τη νόσο Πάρκινσον είχαν 3,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ALS.

Είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την ALS, (Lou Gehrig) με γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες 791 ανθρώπων με  ALS και 757 υγιών ανθρώπων εξετάζοντας για την παρουσία 153 γονιδίων που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Περίπου το 18% ασθενών με ALS έφεραν τουλάχιστον ένα γονίδιο υψηλής επίδρασης και το 11% είχε μια μετάλλαξη που δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως.

Το 14% υγιών ανθρώπων είχε γενετική ποικιλομορφία και το 7% νέα μετάλλαξη.

Αυτό υποδεικνύει ότι άνθρωποι με ALS έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με άλλες νόσους του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να έχουν αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ALS.

Γενικά, άνθρωποι που έχουν μια από αυτές τις γενετικές ποικιλομορφίες  έχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ALS. Αν η μετάλλαξή τους δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως,  ο κίνδυνος αύξανε σε 80%.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Neurological Association και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Υποδεικνύουν ότι η ALS και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου δρουν με παρόμοιους τρόπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου