Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει συνέπειες σε ανθρώπους με εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου όπως η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Ερευνητές σημειώνουν στο JAMA Neurology ότι καύσωνες λόγω κλιματικής αλλαγής θα επιδεινώνουν τα συμπτώματα ανθρώπων με εγκεφαλικές νόσους αυξάνοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο Dr. Indu Subramanian, του UCLA Health, δήλωσε ότι, για παράδειγμα, θάνατοι και νοσηλείες λόγω Πάρκινσον αυξήθηκαν περισσότερο από 10% για κάθε αύξηση 1 βαθμού Φαρενάιτ πάνω από το όριο των 93 βαθμών, και ότι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν και οι γιατροί να κάνουν τη διαφορά.

Το 2024 θα λήξει ως η πιο ζεστή χρονιά στη γη σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2023.

Ανθρωποι με εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε προβλήματα υγείας από τους καύσωνες, σημείωσαν ερευνητές.

Για παράδειγμα, η επίπτωση της νόσου του Πάρκινσον στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τις αυτόματες λειτουργίες του αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης εγκεφαλικού και λιποθυμίας τις ζεστές ημέρες.

Η νόσος Πάρκινσον  και άλλες παθήσεις του εγκεφάλου μπορούν να εμποδίζουν επίσης την ικανότητα εφίδρωσης καθιστώντας τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε υπερθέρμανση.

Επιπλέον, φάρμακα που λαμβάνουν για αυτές τις παθήσεις του εγκεφάλου μπορούν να παρεμβληθούν με την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται.

Σύμφωνα με τον Subramanian, αυτοί οι ασθενείς σε κίνδυνο είναι λιγότερο πιθανό να γνωρίζουν τον κίνδυνο που θέτει η ζέστη, επειδή τείνουν να είναι κοινωνικά απομονωμένοι.

Οι γιατροί θα πρέπει να αρχίσουν τακτική εξέταση σε αυτούς για κοινωνική απομόνωση και να τους συνδέουν με πηγές που μπορούν να τους προστατεύουν από καύσωνες (πχ τηλεϊατρική).

Ο ερευνητής σημειώνει ότι άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον και άνοια κινδυνεύουν να πεθάνουν στον καύσωνα και πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για την πρόληψη τέτοιων γεγονότων.

 

Πηγές:
JAMA Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ''Κυριακή των αστέγων'' που επι 10 χρόνια σιτίζει 70 ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη
Έκθεση: Το κόστος περίθαλψης αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,4% παγκοσμίως το 2025
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία