Η δήλωση πολιτικής της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) με τίτλο «Ο ρόλος του φαρμακείου στον  δια βίου εμβολιασμό» που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο 2023, διατίθεται πλέον και στην ελληνική γλώσσα.  

Στη δήλωσή της αυτή, η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία εξετάζει τη σημασία της επέκτασης των  προγραμμάτων και των στρατηγικών εμβολιασμού και πέραν της βρεφικής ηλικίας, ώστε να διασφαλιστεί η  πρόσβαση σε εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου.  

Στα πλαίσια αυτά, προχωρά σε συστάσεις πολιτικής προς τις διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων (κυβερνήσεις,  οργανισμούς-μέλη, σχολές Φαρμακευτικής, παρόχους εκπαιδευτικών προγραμμάτων και φαρμακοποιούς).  

Γίνεται αναφορά στον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στα πλαίσια της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης  γύρω από τα εμβόλια και στην αντιμετώπιση της διστακτικότητας που υπάρχει γύρω από αυτά. Οι  φαρμακοποιοί είναι εύκολα προσβάσιμοι και προσιτοί, έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και αλληλεπιδρούν συχνά  με τους ασθενείς, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για να  συμμετέχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις και για να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Ωστόσο,  απαιτείται η εφαρμογή κανονιστικών πλαισίων και πολιτικών για να διασφαλιστεί ότι το εργατικό δυναμικό των  φαρμακείων είναι επαρκώς και κατάλληλα εκπαιδευμένο και ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές και συνθήκες  για την παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών εμβολιασμού (παρακολούθηση εμβολιαστικής κάλυψης,  συνταγογράφηση, διάθεση, χορήγηση κ.ά.). Τέλος, απαιτούνται κατάλληλα επενδυτικά και χρηματοδοτικά  μοντέλα για την υποστήριξη της χορήγησης εμβολίων στα φαρμακεία και την άρση των οικονομικών εμποδίων,  ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση του κοινού στα εμβόλια. 

Τη μετάφραση επιμελήθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών  ΑΡΕΤΑΙΟΣ, η εκπαιδευτική μονάδα της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. 

  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής
Δράσεις πρόληψης σε γυναίκες και παιδιά Ρομά στον οικισμό “Αγία Σοφία” στη Θεσσαλονίκη
Το Άσυλο Ανιάτων επισκέφτηκε η ΑΜΚΕ Κλειδαρότρυπα