Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για αρκετές λειτουργίες του οργανισμού, ιδιαίτερα για την απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και για την καλή διάθεση. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν είναι εύκολο να τη βρούμε σε τροφές και ο οργανισμός μας τη συνθέτει από την έκθεση στον ήλιο, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν έλλειψη.

Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Αν και η δική σας είναι χαμηλή, μπορεί να μη βγαίνετε αρκετά στον ήλιο, ή μπορεί να έχετε μια κατάσταση υγείας που σας εμποδίζει να την απορροφήσετε. Το να την αναζητήσετε στις (λίγες, ομολογουμένως) διατροφικές πηγές της είναι εξίσου καλή ιδέα. Τη βρίσκετε σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, και υπάρχουν ορισμένα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Τέλος, αν και έχει θρυλικά δυσάρεστη γεύση, το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες.

Παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη D, τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας και πώς θα αυξήσουμε τα ποσοστά της στο σώμα μας.

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν η έλλειψή της οδηγεί σε κατάθλιψη ή αν συμβαίνει το αντίστροφο. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σίγουρα σχέση μεταξύ των δύο. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να τονώσει τη διάθεσή σας.

Αντιμετώπιση και πρόληψη της γρίπης;

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν κατά πόσο η βιταμίνη D μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμα και να σας εμποδίσει να κολλήσετε τον ιό της γρίπης. Μια μελέτη σε μαθητές στην Ιαπωνία έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D τον χειμώνα βοήθησε στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να πάθετε πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι μια ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν την έχετε ήδη, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας ή ακόμα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου.

Σύνδεση της βιταμίνης με την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για ορισμένους καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Τα ποσοστά είναι ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζονται με ασβέστιο.

Ενισχύει την παραγωγή οστών

Τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας. Βοηθά επίσης στην αποτροπή της οστεοπόρωσης και μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων. Οι γιατροί χρησιμοποιούν βιταμίνη D για τη θεραπεία της οστεομαλακίας. Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλεί μαλακά οστά, απώλεια οστού και πόνο στα οστά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]