Οι ελλείψεις νοσηλευτών συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών σε χειρουργικούς ασθενείς.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία στη χώρα μας, λόγω των σημαντικών ελλείψεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που αποκάλυψε το iatronet.gr, η Ελλάδα κατέχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες στον ΟΟΣΑ νοσηλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό (3,8 ανά 1.000), με τη μέση αναλογία στις υπόλοιπες χώρες να είναι τρεις φορές υψηλότερη (9,2 ανά 1.000).

Οι περισσότεροι νοσηλευτές εργάζονται σε χώρες με υψηλό ΑΕΠ και καλά οργανωμένα συστήματα Υγείας, όπως η Φινλανδία (18,9 ανά 1.000), η Ελβετία (18,4) και η Νορβηγία (15).

Μία νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Euronews, δείχνει πως η υποστελέχωση με νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτών συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε χειρουργικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και άλλων αρνητικών μετεγχειρητικών εκβάσεων.

"Η ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι πρωταρχικής σημασίας και δικαίως δίνεται μεγάλη έμφαση στα κατάλληλα συστήματα, πολιτικές και διαδικασίες", σχολίασε ο Paul Meredith, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανέφερε αναλυτικά πως "η έρευνα είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι ο φόρτος εργασίας είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου και ότι οι κίνδυνοι για τους χειρουργικούς ασθενείς επιμένουν και μετά την άμεση εγχειρητική περίοδο. Το επαρκές προσωπικό νοσηλευτών στους θαλάμους είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνουν από αυτήν".

Εισαγωγές

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα χειρουργικών ασθενών και προσωπικού από σχεδόν 214.000 νοσηλευθέντες σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα του βρετανικού ΕΣΥ (NHS), που καλύπτουν την περίοδο από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Surgery.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ελλείψεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών αυξάνουν τον κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 2,3%, ενώ οι ελλείψεις μόνο σε βοηθούς νοσηλευτών τον αυξάνουν κατά 1,4%.

Η υποστελέχωση συνδέθηκε επίσης με 4,8% αύξηση της εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβους αίματος), αύξηση 5,7% των περιπτώσεων πνευμονίας και 6,4% αύξηση των ελκών πίεσης ή κατακλίσεων, που είναι ιδιαίτερα συχνές για ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, η θνητότητα αυξήθηκε κατά 9,2% για κάθε μέρα που δεν υπήρχαν αρκετοί νοσηλευτές και κατά 10,3% για κάθε ημέρα που υπήρχαν ανεπαρκείς βοηθοί νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι ελλείψεις υγειονομικών αυξήθηκαν στην Ευρώπη κατά 62% κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το 90% των νοσοκόμων εξέφρασαν την πρόθεση να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πάνω από το 80% να αναφέρουν ψυχολογική δυσφορία.

Άσκηση βίας

Έρευνα για την απασχόληση που διεξήχθη το 2021 από το Royal College of Nursing, αποκάλυψε ότι το 56,8% των νοσηλευτών σκέφτονταν ή σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Οι λόγοι διέφεραν, αλλά οι πιο συνηθισμένοι περιελάμβαναν το αίσθημα υποτίμησης και την υπερβολική πίεση.

Έως και το 30% των νοσηλευτών σε χώρες όπως η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Διαπιστώθηκε ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από ασθενείς, αλλά και από τις οικογένειες των ασθενών και άλλους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, με έως και το 41% των νοσηλευτών να αναφέρουν κακοποίηση από συναδέλφους του υγειονομικού προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα