Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου οι εταιρείες που διακινούν εμβόλια στη χώρα θα πρέπει να καταθεσουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης φακέλους επαναξιολόγησης των σκευασμάτων τους.
 
Σύμφωνα με τις πηγές μας, το σχετικό κάλεσμα το έλαβαν οι εταιρείες που τα διακινούν στη χώρα στις 9 Αυγούστου, προκειμένου να καταθέσουν τους φακέλους τους την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Χρόνος μη επαρκής κατά τις εταιρείες με αποτέλεσμα να ζητούν παράταση ενός επιπλέον μήνα για να προετοιμάσουν τους φακέλους. 
 
Αυτοί οι φάκελοι με τα επιστημονικά δεδομένα θα κατατεθούν καταρχήν στην ΕΑΑΦΑΧ και αυτή με την σειρά της θα υποβάλει την εισήγησή της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία και θα καλέσει τις εταιρείες για διαπραγμάτευση. 
 
Έξι εταιρείες (ΒΙΑΝΕΞ, Win Μedica, GSK, Viatris, Pfizer και ΜSD) διακινούν εμβόλια στη χώρα μας τα οποία φτάνουν τα 48 και αντιστοιχούν σε 60 συσκευασίες. 

Η δαπάνη των εμβολίων (για το 2023 ανήλθε κοντά στα 170 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα ξεπεράσει σίγουρα τα 190 εκατ. ευρώ και ο λόγος είναι η επέκταση των ενδείξεων των υφισταμένων εμβολίων και η εισαγωγή και νέων εμβολιων στο Εθνικό Προγραμμα εμβολιασμού, όπως το εμβόλιο για τον συγκυτιακό ιό (RSV). 
 
Σε συνομιλία με παράγοντα από πολυεθνική εταιρεία,αυτός μας τόνισε ότι "πήραμε ένα κάλεσμα χωρίς να μας δοθεί το πλαίσιο της συζήτησης. Για παράδειγμα, εμβόλια που πέρυσι έκλεισαν διαπραγμάτευση θα περάσουν εκ νέου αξιολόγηση. Γιατί; Επαναξιολόγηση θα γίνει και σε παλιά εμβόλι,  για παράδειγμα της ιλαράς, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δείχνουν ότι πλέον δεν υπάρχουν κρούσματα στη χώρα ".
 
Την ίδια στιγμή, στέλεχος άλλης εταιρείας, μας επεσήμανε ότι " Δεν έχει υπάρξει ουδεμία πρόβλεψη για καθορισμό εμβολιαστικών στόχων και ανάλογης προσαρμογής του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια θα πάνε σε μία διαπραγμάτευση στην οποία θα ζητηθούν εκπτώσεις χωρίς να γνωρίζουν αν θα πρέπει να πληρώσουν και clawback ή θα υπάρξει περιορισμός της χορήγησής τους στον πληθυσμό". 
 
Τελευταία πληροφόρηση είναι ότι ο ΣΦΕΕ έχει ζητήσει με επιστολή του το πλαίσιο της συνάντησης, καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα των εταιρειών που διακινούν εμβόλια στη χώρα μας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χειρουργική θωρακικής αορτής
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή