Ευάλωτοι σε κλοπές και διαρρήξεις είναι οι φαρμακοποιοί. Σε δεκάδες φαρμακεία της Αττικής έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί 35 κρούσματα. 

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτογραφία κάτω) απέδωσε το πρόβλημα στην αυξημένη εγκληματικότητα:

"Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται όταν τα φαρμακεία είναι κλειστά", σημειώνει, για να διευκρινίσει:

"Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στην Αστυνομία και προσωπικά έχω καταθέσει για το θέμα, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Κάθε φαρμακοποιός πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του, ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα πέσει θύμα κλοπής ή διάρρηξης".

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά πως στο φαρμακείο της συζύγου του είχε γίνει απόπειρα "ριφιφί". Οι επίδοξοι διαρρήκτες άνοιξαν τρύπα στη διπλανή πολυκατοικία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς πίσω από τον τοίχο υπήρχε σιδεριά, την οποία δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν και έτσι αποχώρησαν.

 

Με βάση τα στοιχεία του ΦΣΑ, από το 2019 έως και την περασμένη εβδομάδα έχουν καταγραφεί τα εξής περιστατικά: 

  • 16.9.24 Φαρμακείο στη περιοχή Άνω Λιοσίων ενημέρωσε ότι την 3/9/2024 και ώρα 14:00 έγινε ένοπλη ληστεία στο φαρμακείο της όπου της αφαίρεσαν χρήματα από το ταμείο. Ο δράστης ήταν Έλληνας, ψηλός, αδύνατος.
  • 28.2.24 Φαρμακείο στην περιοχή της Καλλιθέας ενημέρωσε ότι 15/2/2024 τα ξημερώματα, παραβίασαν την πόρτα και το ρολό τους, χωρίς να υπάρχουν υλικές ζημιές ούτε κλάπηκε εμπόρευμα. Μόνο κάποια κέρματα αφαίρεσαν από το ταμείο.
  • 20.10.23 Φαρμακοποιός ενημέρωσε ότι κυκλοφορεί στην περιοχή του Βύρωνα άτομο που έχει συνταγή ναρκωτικών και προφασιζόμενη ότι εχουν τελειώσει τα φάρμακα ζητα να τα πάρει, αφού η συνταγή ανοίγει σε δύο μέρες. Η συνταγή είναι μια καλή εγχρωμη φωτοτυπία, δηλαδή απάτη.
  • 25.4.23 Φαρμακείο στη περιοχή των Πατησίων ενημέρωσε ότι δύο άγνωστοι δράστες οι οποίοι εμφανίστηκαν ως πελάτες στο φαρμακείο , με διάφορα τεχνάσματα αφήρεσαν από το φαρμακείο δύο κρέμες VICHY. Προσοχή, γιατί όπως μας ενημέρωσε το φαρμακείο, μετά από μέρες εμφανίστηκαν άλλοι άγνωστοι στο φαρμακείο και του προσέφεραν να του πουλήσουν κρέμες VICHY παράνομα. Προφανώς πρόκειται για κύκλωμα.
  • 8.3.23 Φαρμακείο στη περιοχή της Αθήνας ενημέρωσε ότι 27/2/2023 και ώρα 6 το πρωί , άγνωστες δράστες διέρρηξαν το φαρμακείο του, και αφήρεσε το συρτάρι της ταμειακής το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό 200 ευρώ.
  • 20.2.23 Φαρμακείο στην περιοχή Παγκρατίου ενημέρωσε ότι 16/2/2023 και ώρα 6:45 το πρωί, άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο φαρμακείο παραβιάζοντας τα ρολά και σπάζοντας την γυάλινη πόρτα με καπάκι της ΕΥΔΑΠ. Από το φαρμακείο αφήρεσαν χρήματα.
  • 2.2.23 Φαρμακείο στη περιοχή της Νέας Σμύρνης ενημέρωσε ότι την 11/1/2023 και ώρα 6,30 το πρωί άγνωστος δράσης διέρρηξε το φαρμακείο του και αφήρεσε από το φαρμακείο χρηματικό ποσό, παραφάρμακα και προκάλεσε και φθορές στο εσωτερικό του φαρμακείου.
  • 16.1.23 Φαρμακείο στη περιοχή Μενιδίου ενημέρωσε ότι την 16/1/2023 και 8.30 το βράδυ το φαρμακείο δέχτηκε επίθεση από ένοπλους οι οποίοι της απέσπασαν χρηματικό ποσό και κινητά τηλέφωνα.
  • 19.5.22 Φαρμακείο στη περιοχή της Νέας Ιωνίας ενημέρωσε ότι εμφανίστηκε στη περιοχή συμμορία κλεφτών από τρείς γυναίκες και ένα νεαρό εύσωμο μάλλον Ρομά, που με τη συνεχή απασχόληση προσωπικού, κλέβουν θρασύτατα πολλά προϊόντα ακόμη και συσκευασίες μεγάλου μεγέθους. Δρούν την ώρα που κλείνει το φαρμακείο, καλύπτοντας ο ένας τις κινήσεις του άλλου.
  • Φαρμακείο στη περιοχή Ζωγράφου ενημέρωσε ότι ασθενής την εξαπάτησε με συνταγή με tavor, όπου ζήτησε να της δανείσει το φαρμακείο tavor και lonarid για τα οποία είχε συνταγή, αλλά η οποία θα άνοιγε την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα όμως, η εν λόγω ασθενής είχε ήδη εκτελέσει και αλλού τη συνταγή.
  • Φαρμακείο στην περιοχή του Αμαρουσίου δέχθηκε ένοπλη επίθεση αρχές Μαρτίου 2022 από άγνωστο, μετρίου αναστήματος, με κουκούλα, μάσκα, γάντια και σκουρόχρωμα ρούχα, της αφαίρεσε από το φαρμακείο υπό την απειλή μαχαιριού, φάρμακα του ν.1729/587, το κινητό της και χρήματα από το ταμείο.
  • Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημέρωσε αρχές Φεβρουαρίου 2022, ότι φαρμακείο τους ενημέρωσε ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προβούν σε ηλεκτρονική εξαπάτηση με αφορμή ότι εκπροσωπούν το Γενικό Επιτελείο Στρατού και πρέπει να προβούν σε έκτακτη προμήθεια υγειονομικού υλικού έναντι COVID 19. Ενημέρωσαν ότι ουδεμία σχέση έχουν, και ότι δεν είναι τακτική που ακολουθούν.
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή του Περιστερίου, ενημέρωσε ότι γύρω στις 5 το απόγευμα δύο ρομά μπήκαν στο φαρμακείο και η μία απασχολούσε τον φαρμακοποιό με την πρόφαση ότι θα αγοράσει φαρμακευτική κρέμα και η άλλη έριχνε στην τσάντα της κρέμες και προϊόντα. Η περιγραφή τους είναι η κάτωθι: μετρίου αναστήματος, λεπτή, με μαύρα μακριά μαλλιά σε αλογοουρά και η άλλη μετρίου αναστήματος, βαμμένα ξανθά μαλλιά και γυαλιά όρασης με μαύρο σκελετό).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στη περιοχή Δάφνης ανέφερε ότι άγνωστος εισήλθε στο φαρμακείο της την 1η/1ου/2021 και ώρα 13:00 και με την απειλή μαχαιριού της απέσπασε χρηματικό ποσό και φάρμακα του ν.1729/87. (8-1-2021).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου ανέφερε ότι κατά εφημερία της ημέρα Κυριακή, την επισκέφτηκε νεαρός άνδρας μελαχρινός με αραιά μαύρα μαλλιά μετρίου αναστήματος ζητώντας της υγρό φακών επαφής. Ο ίδιος πελάτης επανήλθε μετά από ώρα λέγοντας ότι αυτό που έλαβε δεν το ήθελε και ότι ήθελε να κάνει αλλαγή του προϊόντος παρά το γεγονός ότι είχε λάβει το προϊόν που είχε ζητήσει. Το αποτέλεσμα ήταν αρχίσει να έχει βίαιη και άσχημη συμπεριφορά με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία. 
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Δάφνης, ενημέρωσε ότι άγνωστος δράστης εισήλθε στο φαρμακείο της μεσημβρινή ώρα με καλλυμένο το πρόσωπό του και υπό την απειλή μαχαιριού της απέσπασε ασήμαντο χρηματικό ποσό και φάρμακα του ν.1729/87 (9/12/20).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην Αθήνα ενημέρωσε σχετικά με διάρρηξη. Ειδικότερα, άγνωστοι παραβίασαν το ρολό ασφαλείας και σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου με το καπάκι της ΕΥΔΑΠ εισήλθαν στο φαρμακείο και αφαίρεσαν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία από το κέντρο λήψης σημάτων του συναγερμού , αλλά δεν κατάφεραν να τους συλλάβουν (12/05/20).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στου Ζωγράφου ενημέρωσε αναφορικά με διάρρηξη του φαρμακείου, από το οποίο αφαιρέθηκε καταγραφικό μηχάνημα , χρυσαφικά και μεγάλο χρηματικό ποσό (05/05/20).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στο Κορωπί ενημέρωσε σχετικά με διάρρηξη που έγινε στο φαρμακείο του. Το πρωί που προσήλθε στο φαρμακείο για να το ανοίξει διαπίστωσε πως άγνωστος δράστης, αφού αφαίρεσε το κάτω γυάλινο κομμάτι από την αλουμινένια πόρτα εισόδου του καταστήματος, εν συνεχεία έκοψε το σιδερένιο ρολό ασφαλείας, εισήλθε εντός του καταστήματος και αφαίρεσε από το ταμείο του καταστήματος το χρηματικό ποσό των εννιακοσίων ευρώ (900€). Στο κατάστημα υπάρχουν κάμερες και έχουν καταγράψει τις κινήσεις του δράστη. Συγκεκριμένα φαίνεται ένας (1) άνδρας αδύνατος, σχετικά ψηλός, με γάντια και κουκούλα να πλησιάζει το κατάστημα περί ώρα 04:20 και η όλη του δράση, λόγω της δυσκολίας του να κόψει το ρολό ασφαλείας , διήρκησε περίπου τριάντα (30) λεπτά, δηλαδή μέχρι και 04:50 ώρα (12/03/20).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στα Γλυκά Νερά ενημέρωσε σχετικά με περιστατικό που συνέβη, ξημερώματα, κατά τη διάρκεια διανυκτέρευσης. Ειδικότερα, κυρία ετών 55 ετών με το γιό της ετών 30 περίπου, πλησίασαν το φαρμακείο με το αυτοκίνητο τους με άσκοπες μανούβρες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν τεράστια πήλινη γλάστρα έξω από το φαρμακείο, κάνοντας ζημιά. Η εν λόγω κυρία ισχυριζόμενη ταχυκαρδία, υψηλή πίεση κτλ, φώναζε, μιλώντας χυδαία και χτυπούσε το ρολό. Η ανωτέρω φαρμακοποιός, χωρίς να ανοίξει τα ρολά ασφαλείας τους υπέδειξε νοσοκομείο. Μετά από απειλές για καταγγελία έφυγαν (06-03-20).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στη Μεταμόρφωση, ενημέρωσε σχετικά με διάρρηξη του φαρμακείου της. Ειδικότερα , πέντε άγνωστοι δράστες ηλικίας, 16-19 ετών περίπου, οι οποίοι είχαν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας που λειτουργεί στο φαρμακείο, έφτασαν έξω από το φαρμακείο, οι τρείς εξ αυτών τράβηξαν και έβγαλαν από την κάτω πλευρά το ρολό ασφαλείας και ένας εξ’ αυτών μπήκε από κάτω , κλώτσησε και έσπασε το κάτω τμήμα της πόρτας εισόδου, μπήκε μέσα πήγε κατευθείαν στην ταμειακή μηχανή την άνοιξε με το κλειδί που ήταν πάνω και αφαίρεσε χρηματικό ποσό των 95 ευρώ σε χαρτονομίσματα (06-03-20).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στο Ηράκλειο, ενημέρωσε σχετικά με ένοπλη ληστεία. Ειδικότερα, δύο άγνωστοι δράστες εισήλθαν εντός του φαρμακείου και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των διακοσίων εβδομήντα ευρώ (€ 270) καθώς επίσης και ένα κινητό τηλέφωνο (25-2-20).
  • Φαρμακοποιοί που διατηρούν φαρμακείο στην Πετρούπολη, ενημέρωσαν σχετικά με ληστείες σε φαρμακεία στην Κηπούπολη. Ειδικότερα στην πιο πρόσφατη, ένα ζευγάρι, ο άνδρας ψηλός με κουκούλα και η γυναίκα με κοντά κόκκινα μαλλιά χωρίς καμία προφύλαξη στο πρόσωπο αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και έφυγαν πεζοί. Ειδοποιήθηκε η ομάδα Δίας και έγινε αυτοψία και προανάκριση. Την υπόθεση έχει αναλάβει η διεύθυνση ασφάλειας Πετρούπολης (12/02/20).
  • Φαρμακοποιός, που διατηρεί φαρμακείο στα Εξάρχεια, ενημέρωσε σχετικά με διάρρηξη του φαρμακείου της. Ειδικότερα, άγνωστος δράστης δίχως να γίνει αντιληπτός έθραυσε τη τζαμαρία του φαρμακείου , εισήλθε εντός και αφαίρεσε από ένα συρτάρι με το χρηματικό ποσό των εκατό πενήντα ευρώ (09/01/20).
  • Φαρμακοποιός, που διατηρεί φαρμακείο στον Κεραμεικό ενημέρωσε σχετικά με διάρρηξη στο φαρμακείο της. Ειδικότερα, τα ξημερώματα τρείς κουκουλοφόροι με λοστούς λύγισαν τα ρολά του φαρμακείου, έσπασαν τη τζαμαρία και αφαίρεσαν την ταμειακή μηχανή του φαρμακείου. Ο συναγερμός λειτούργησε αμέσως όμως οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν παρά την γρήγορη προσέλευση δύο περιπολικών της αστυνομίας (09/01/20).
  • Φαρμακοποιός, που διατηρεί φαρμακείο στη Νέα Σμύρνη ενημέρωσε σχετικά με ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού στο φαρμακείο της. Ειδικότερα, άγνωστος με κράνος, γάντια και μαύρα ρούχα απέσπασε όσα χρήματα υπήρχαν μέσα στο ταμείο (18/12/19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην Περιοχή του Νέου Κόσμου ενημέρωσε πως άγνωστοι δράστες παραβιάζοντας τα ρολά και την κεντρική είσοδο του καταστήματος εισήλθαν εντός και αφαίρεσαν πολλά αντικείμενα. Ειδικότερα και σύμφωνα με βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής το χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε μία χρεωστική κάρτα και μπλόκ επιταγών, φάρμακα ναρκωτικά - ληγμένες μορφίνες - πεθιδίνες, τα βιβλία απογραφής και αγοράς ναρκωτικών, μεγάλο χρηματικό ποσό και διάφορα φάρμακα από συρτάρια και ράφια του καταστήματος αξίας περίπου 25.000 ευρώ (17/12/19).
  • Φαρμακοποιοί ενημέρωσαν σχετικά με απάτες που διαπιστώθηκαν στα φαρμακεία της Κηφισιάς από ιατρούς ειδικότητας δερματολογίας και οδοντιατρικής. Ειδικότερα, ζήτησαν τηλεφωνικά από φαρμακεία της περιοχής να δοθούν δωρεάν σε ασθενείς τους, φάρμακα, με τη δέσμευση να περάσουν σε μεταγενέστερο χρόνο οι ίδιοι (οι ιατροί) και να τα πληρώσουν (17-12-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στο Βύρωνα ενημέρωσε σχετικά με ένοπλη ληστεία στο φαρμακείο του. Ειδικότερα, κατά το κλείσιμο του φαρμακείου , βραδινή ώρα, κουκουλοφόρος εισήλθε στο φαρμακείο και υπό την απειλή όπλου απέσπασε από το ταμείο και από τα πορτοφόλια των φαρμακοποιών χρηματικό ποσό (22-10-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στα Σεπόλια, ενημέρωσε σχετικά με ληστεία στο φαρμακείο του. Ειδικότερα άτομο περί τα 40 ετών με μαύρο καπέλο, μαύρη φόρμα και χακί πουκάμισο, ημεδαπός, εισήλθε στο φαρμακείο και με την απειλή όπλου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, κατόπιν διέφυγε πιθανόν με έτερο συνεργάτη πριν την άφιξη της αστυνομίας (4-9-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην Αγία Παρασκευή ενημέρωσε σχετικά με απώλεια της σφραγίδας του φαρμακείου της (3-9-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην Κερατέα ενημέρωσε ότι άγνωστοι ανατίναξαν το μηχάνημα αναλήψεως χρημάτων, το οποίο είχε τοποθετηθεί στο ταχυδρομείο Κερατέας, με αποτέλεσμα το φαρμακείο του να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Ειδικότερα στην κύρια είσοδο η οποία κατεστράφη ολοσχερώς, στα ρολά, στην επιγραφή , στην ηλεκτρική εγκατάσταση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση και σε πολλά άλλα σημεία του φαρμακείου (28-6-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στο Χαϊδάρι, ενημέρωσε σχετικά με ένοπλη ληστεία που έγινε στο φαρμακείο του, κατά το κλείσιμο. Άτομο, πιθανότατα ελληνικής καταγωγής, υπό την απειλή περιστρόφου, απέσπασε από την ταμειακή μηχανή το ποσό των 300 ευρώ (18-4-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στην Αθήνα ενημέρωσε σχετικά με απώλεια της σφραγίδας του φαρμακείου του. Η σφραγίδα πιθανότατα εκλάπη από ναρκομανή ο οποίος την 3η/3/19 κατά το κλείσιμο του φαρμακείου, προκάλεσε αναστάτωση ζητώντας Hipnosedon χωρίς συνταγή (13-3-19).
  • Φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στους Αμπελόκηπους, ενημέρωσε σχετικά με διάρρηξη που έγινε στο φαρμακείο της. Ειδικότερα αντιλήφθηκε την πόρτα ανοικτή, με σπασμένη κλειδαριά από κάτω και έτσι κατάφεραν να ανοίξουν χειροκίνητα την πόρτα, βγάλανε τις βίδες που είναι τοποθετημένο το ρολό και κατάφεραν να το ανεβάσουν λίγο. Εντός του φαρμακείου δεν υπήρχε ακαταστασία παρόλα αυτά έλειπε ένα λαπ τοπ, το ποσό που υπήρχε στην ταμειακή ύψους περίπου εκατόν πενήντα ευρώ και πιθανών να λείπουν και χάπια ή άλλα αντικείμενα (25-1-19).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα