Στις σύγχρονες κοινωνίες, η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν. Είτε πηγάζει από λόγους βιοχημικούς (όπως χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης), γενετικούς (κληρονομικότητα στην οικογένεια) ή εξωτερικούς (όπως οικονομικές δυσκολίες, πένθος κτλ.), η κατάθλιψη εκδηλώνεται με διάφορα ύπουλα συμπτώματα που συχνά της επιτρέπουν να ταλαιπωρεί ανθρώπους για χρόνια πριν διαγνωστεί.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Παρότι η αιτιακή σχέση μεταξύ των δύο, αν δηλαδή η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, δεν είναι σαφής, η σύνδεσή τους συνιστά μια νέα εξέλιξη που ανοίγει νέους ορίζοντες στις επιστημονικές έρευνες.

Μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις

Το ζήτημα της ψυχικής υγείας είναι εξαιρετικά περίπλοκο και η έρευνα που αναφέραμε σε καμιά περίπτωση δεν συμπεραίνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να μας καθοδηγήσουν αποτελεσματικά.

Η έρευνα προτείνει ότι αν δεχτούμε τη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματος και της κατάθλιψης τότε η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την αντιμετώπισή της. Σε αυτό το πλαίσιο, επομένως, αξίζει να διερευνήσουμε μεθόδους που ίσως μοιάζουν ανορθόδοξες αλλά μπορεί τελικά να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Για παράδειγμα, η χρήση σάουνας ή υδρομασάζ, παρότι λόγω της αυξημένης θερμότητας οδηγεί αρχικά στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, στην ουσία διεγείρει τους μηχανισμούς αυτοάμυνας του οργανισμού ο οποίος εργάζεται εντατικά για να επαναφέρει τη θερμοκρασία μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, πρόκειται για μια μέθοδο «ψύξης» του σώματος που έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις πιο κλασικές μεθόδους.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας;

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για όλους αφού η χώρα μας, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, βρίσκεται στον πυρήνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των αυξημένων θερμοκρασιών που αυτή συνεπάγεται. Πέρα από την ξηρασία που πλήττει σφόδρα τις καλλιέργειες ή το νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη θάλασσα που καταγράφηκε ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, οι παρατεταμένοι καύσωνες που βιώνουμε φέτος συμβάλλουν και στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε από μόνοι μας για να δροσιστούμε, να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας και να αισθανθούμε καλύτερα;

Η χρήση κλιματιστικού και ανεμιστήρα μάς βοηθά να συντηρούμε μια ικανοποιητική θερμοκρασία στο σπίτι μας ή το εργασιακό μας περιβάλλον και μας βοηθά να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα χωρίς δυσφορία. Ειδικά το βράδυ, ένα δροσερό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στον καλό ύπνο και άρα στη ξεκούραση του οργανισμού.

Τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, σε αντίθεση με τα συνθετικά υφάσματα που την αυξάνουν. Επίσης, τα δροσερά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πριν τον ύπνο επαναφέρουν τον οργανισμό μας στα επιθυμητά επίπεδα.

Εννοείται, φυσικά, πως το άλφα και το ωμέγα για τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού μας είναι η καλή ενυδάτωση. Καταναλώνοντας 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα βοηθάμε την εφίδρωση η οποία είναι ένας φυσικός μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας του σώματός μας.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος

Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος δεν είναι πάντα σύμπτωμα κατάθλιψης και μπορεί να έχει τόσο ψυχολογικές όσο και παθολογικές αιτίες. Ενδέχεται να είναι σημάδι έκθεσης σε κάποιον ιό, μιας λοίμωξης ή κάποιας άλλης πάθησης γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας και να μην κάνουμε διαγνώσεις μέσω internet ή ιστοριών που ακούμε από γνωστούς μας.

Επίσης, η ύπαρξη στρεσογόνων καταστάσεων στην καθημερινότητά μας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι κακές εργασιακές συνθήκες, η ύπαρξη κάποιου εθισμού όπως το αλκοόλ ή τα online καζίνο, καθώς και τα προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι μερικοί μόνο από τους αμέτρητους παράγοντες που προκαλούν άγχος και στρες. Σήμερα είναι γνωστό ότι σε τέτοιες συνθήκες έντονης ψυχολογικής πίεσης η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανεβεί.

Έχω όντως αυξημένη θερμοκρασία σώματος;

Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει όντως κάτι στη σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και θερμοκρασίας σώματος που να μας αφορά, ο καλύτερος σύμμαχός μας είναι το γνωστό, αξιόπιστο θερμόμετρο.

Το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να χρησιμοποιούμε την ίδια συσκευή θερμομέτρησης. Ακόμα και οι μικρές αποκλίσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικά θερμόμετρα ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και εντελώς αχρείαστο πανικό.

Το δεύτερο είναι να παίρνουμε μετρήσεις της θερμοκρασίας μας για αρκετές μέρες και αρκετές φορές κάθε μέρα λαμβάνοντας υπόψη ότι μια μικρή διακύμανση είναι απολύτως αναμενόμενη. Να θυμάστε, δηλαδή, ότι δεν ψάχνετε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία αλλά ένα εύρος τιμών. Στους ενήλικες φυσιολογικές θεωρούνται οι τιμές που κυμαίνονται από τους 36,1 μέχρι τους 37,2 βαθμούς Κελσίου.

Συμπέρασμα

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας ενημερώσει για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και να δώσει ιδέες, όχι συμβουλές, για μεθόδους που μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.

Οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν πως η θερμοκρασία του σώματος είναι ένας ακόμα από τους πολλούς παράγοντες που συνδέονται με την κατάθλιψη. Μια συζήτηση με τον γιατρό σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς μπορείτε να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία του σώματός σας και αν αυτό είναι κάτι που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]