Το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, είναι όμως και κάτι που πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σε καθημερινό επίπεδο. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, το στρες μπορεί σύντομα να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχική μας υγεία, τη λειτουργικότητά μας και – μακροπρόθεσμα – ακόμα και τη σωματική μας υγεία.

Ευτυχώς, η διαχείρισή του δεν είναι αναγκαστικά κάτι που πρέπει να μας προκαλεί επιπλέον στρες. Έχει να κάνει με καλές επιλογές που κάνουμε προχωρώντας μπροστά. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Κάνουμε τακτικά γυμναστική

Δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναφερόταν σε αυτό το κείμενο, οπότε το βάζουμε πρώτο για να βγει από τη μέση: Η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να απελευθερώσετε το καθημερινό στρες και να μην το αφήνετε να σιγοβράζει μέσα σας.

Δεν το παρακάνουμε με τη διατροφή

Η καλή διατροφή είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος να μειώσουμε το άγχος. Οι τροφές με ζάχαρη και πολλά λιπαρά, όπως και το αλκοόλ ή η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να κάνουν το στρες μας χειρότερο, είτε με άμεσο τρόπο, είτε με το να προκαλούν σωματική δυσφορία και να προσθέτουν στα ήδη αρνητικά μας συναισθήματα.

Κοιμόμαστε σωστά

Η τριάδα της καλής ζωής συμπληρώνεται με τον σωστό και επαρκή ύπνο. Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε νύχτα, αλλά και επίσης να έχετε ποιοτικό ύπνο που θα σας βοηθά να νιώθετε ανανεωμένοι το πρωί, και όχι σαν να ξαναπιάνετε το στρες σας ακριβώς από εκεί που το αφήσατε την προηγούμενη μέρα.

Δουλεύουμε την αυτοπεποίθησή μας

Αν αυτά που κάνετε και ο τρόπος που φέρεστε είναι πράγματα για τα οποία δεν αισθάνεστε ανασφάλεια, θα εξαλείψετε και μια σημαντική πηγή στρες από τη ζωή σας. Και αυτό σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνουμε, όσο να το πούμε, αλλά είναι μεγάλο βήμα για μια πιο ήρεμη καθημερινότητα.

Κόβουμε το κάπνισμα

Είτε καπνίζετε, είτε ατμίζετε, είτε προτιμάτε να καπνίζετε κάνναβη ή προϊόντα CBD για να ανακουφιστείτε από το στρες, δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον οργανισμό σας από αυτό. Μακροπρόθεσμα, θα έχετε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες του καπνίσματος.

Ρυθμίζουμε πιο σωστά τον χρόνο μας

Αν η πηγή του στρες σας είναι η διαχείριση του χρόνου, είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε αρκετή σκέψη ώστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Είναι θέμα ξεκούρασης; Υπερφόρτωσης; Υπερτίμησης των δυνατοτήτων σας; Τελειομανίας ή υπεκφυγών; Δουλεύοντας το ζήτημα της διαχείρισης του χρόνου, θα λύσετε μάλλον ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος του στρες.

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους

Μιλώντας πιο πάνω για υπερτίμηση των δυνατοτήτων μας: Το να θέτουμε τεράστιους στόχους μπορεί να ακούγεται ωραίο στη θεωρία, αλλά στην πράξη είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε ότι πελαγώνουμε. Δοκιμάστε να “σπάσετε” αυτά που θέλετε να κάνετε σε μικρότερους, πιο πραγματοποιήσιμους στόχους.

Μαθαίνουμε να λέμε ‘’όχι’’

Ένα τεράστιο κομμάτι καθημερινού στρες για κάποιους ανθρώπους προκαλείται από το ότι φορτώνουν το πρόγραμμά τους με πράγματα που δεν ήθελαν να κάνουν, ως απόκριση σε κάποια κοινωνική σύμβαση. Εδώ είναι καλή στιγμή για να θυμίσουμε ότι το “όχι” – όπως λένε – αποτελεί ολόκληρη πρόταση από μόνο του.

Αφήνουμε για λίγο το κινητό μας στην άκρη

Ένα καλό ξεκίνημα για αυτό θα ήταν να μην πιάνετε το κινητό σας το πρωί μόλις ξυπνάτε, και να το αφήνετε στην άκρη περίπου μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Αν καταφέρετε να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια, είστε σε καλό δρόμο. Έπειτα, μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε στα social media, καθώς υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η συχνή τους χρήση εντείνει το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα.

Κάνουμε περισσότερη παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Χρειάζεται αλήθεια να εξηγήσουμε γιατί αυτό μας χαλαρώνει από το στρες; (Αρκεί να μην έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μάς γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα – αυτό είναι πρόβλημα.)

Δοκιμάζουμε να γράψουμε ημερολόγιο

Μπορεί να είναι εξαιρετικό εργαλείο για να καταλάβουμε και να αναλύσουμε αυτά που νιώθουμε, όπως και για να βρούμε μοτίβα στην καθημερινότητά μας που μπορεί να επιδέχονται βελτίωσης. Τέλος, είναι πολύ καλός τρόπος να χαλαρώνουμε το βράδυ, αφήνοντας τις σκέψεις μας κατά κάποιον τρόπο κάπου αλλού, ώστε να μην τις κουβαλήσουμε μαζί μας και στον ύπνο. Το ημερολόγιο μπορεί να είναι μια καλή αντικατάσταση του να σκρολάρουμε άσκοπα για μια ώρα στο κινητό μας προτού κοιμηθούμε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών
ECDC: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού Marburg σε Ευρωπαίους
Μ. Θεμιστοκλέους: Τον Νοέμβριο ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία