Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Μια νέα μελέτη από το Μόναχο δείχνει τώρα ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά και σε νέους, υγιείς ανθρώπους. Καρδιακές αρρυθμίες ανακαλύφθηκαν σε αρκετούς νέους που συμμετείχαν σε πάρτι.

"Κλινικά σημαντικές αρρυθμίες εμφανίστηκαν σε πάνω από το 5% των κατά τα άλλα υγιών συμμετεχόντων, κυρίως κατά τη φάση της ανάρρωσης", λέει ο Moritz Sinner από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Κλινικής και Πολυκλινικής Ι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LMU, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα.

"Από καρδιολογικής άποψης, η μελέτη μας παρέχει άλλη μια αρνητική επίδραση της οξείας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία".

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 200 νεαρούς άνδρες και γυναίκες που έβγαιναν τακτικά για να καταναλώσουν αρκετά αλκοολούχα ποτά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, είχαν μέγιστα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους έως και 2,5 τοις χιλίοις. Τα αποτελέσματα της μελέτης MunichBREW II δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "European Heart Journal".

Ο καρδιακός ρυθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη παρακολουθήθηκε με ηλεκτροκαρδιογράφημα επί 48 ώρες.

Οι ερευνητές διέκριναν τις βασικές τιμές πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, της φάσης κατανάλωσης αλκοόλ και της φάσης αποκατάστασης.

Υπήρχαν επίσης δύο φάσεις ελέγχου. Η πρόσληψη αλκοόλ στη φάση της κατανάλωσης οδήγησε σε ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό παλμών άνω των 100 παλμών ανά λεπτό.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στις διεργασίες της καρδιάς. Οι μακροπρόθεσμες βλαβερές συνέπειες των αρρυθμιών που προκαλούνται από το αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς παραμένουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.

Η επιστημονική ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Ιατρικής και την Πολυκλινική I του Ιατρικού Κέντρου LMU ξεκίνησε τη μελέτη MunichBREW-I στο Oktoberfest του Μονάχου το 2015.

Εκείνη την εποχή, οι γιατροί με επικεφαλής τους Sinner και Stefan Brunner είχαν ήδη συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τις καρδιακές αρρυθμίες - αλλά είχαν αναλύσει μόνο ένα στιγμιότυπο στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά χρόνια από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Αμβούργου-Έπεντορφ (UKE) έδειξε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται τακτικά μπορούν να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή - ακόμη και σε υγιή άτομα χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις.

Πηγές:
European Heart Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το Νόμπελ Ιατρικής
Προτεραιότητες, ανάγκες και προσδοκίες των νέων Ελλήνων στη νέα μεγάλη έρευνα της Merck
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης - Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι τυφλά