Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αντιοξειδωτικών, στις γυναίκες, και του κινδύνου υπογονιμότητας.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή (υψηλότερο σκορ CDAI) θα μπορούσε να μειώνει το οξειδωτικό στρες και να προστατεύει αναπαραγωγικούς ιστούς, μειώνοντας την υπογονιμότητα.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), που συλλέχτηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2013 και 2018.

Αφού εξαιρέθηκαν οι άντρες και οι γυναίκες κάτω ή πάνω από την αναπαραγωγική ηλικία το δείγμα περιέλαβε 2.162 άτομα. Το σκορ CDAI (από 6 αντιοξειδωτικά-βιταμίνες A, C, E, σελήνιο, καροτενοειδή και ψευδάργυρο) μετρήθηκε με 2 συνεντεύξεις κατά τις οποίες ρωτήθηκαν τι κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι το 13,5% των γυναικών της έρευνας ανέφεραν ότι είχαν υπογονιμότητα.

Οσες το ανέφεραν ήταν σημαντικά διαφορετικές στα επίπεδα των επιπέδων CDAI και σε παθήσεις όπως υπέρταση, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση.

Γυναίκες με υπογονιμότητα είχαν υψηλότερα επίπεδα CDAI (ιδιαίτερα καροτενοειδή, σελήνιο και βιταμίνη C), αλλά ήταν πιο πιθανό να έχουν παθήσεις όπως διαβήτη και υπέρταση.

Όταν το μοντέλο έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο υψηλότερος CDAI είχε σημαντική σχέση με μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας, υποδεικνύοντας αρνητική γραμμική σχέση. Το σελήνιο και η βιταμίνη C ειδικά, φάνηκε να είναι προστατευτικά έναντι της υπογονιμότητας.

Η σχέση φάνηκε πιο έντονη σε ομάδες με εμμηναρχή μεταξύ 11 και 13 ετών, σε όσες έπιναν πολύ αλκοόλ και σε όσες δεν ανέφεραν δραστηριότητες αναψυχής, αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση ούτε έλαβε υπόψη γενετικούς παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα ούτε διαχώριζε μεταξύ αιτιών όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας