Αξιωματούχοι υγείας της Φλόριντα προειδοποιούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα νερά των πλημμυρών, καθώς τα βακτήρια που τρώνε σάρκα έχουν αυξηθεί μετά τους τυφώνες Helene και Milton.

Το Vibrio vulnificus είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω άψητων ή μη μαγειρεμένων οστρακοειδών ή ενώ κολυμπάει κάποιος ή περνά μέσα από μολυσμένο υφάλμυρο θαλασσινό νερό με ανοιχτές πληγές ή γρατσουνιές. Μόλις εισχωρήσουν, τα βακτήρια που τρώνε σάρκα μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρες επιπλοκές όπως μεγάλες, εκτεταμένες φουσκάλες που καταστρέφουν τους ιστούς, σήψη και σοκ.

Η Φλόριντα έχει αναφέρει 74 περιπτώσεις Vibrio vulnificus και 11 θανάτους φέτος, με 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τότε που χτύπησαν οι τυφώνες. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στην Pinellas (14), ακολουθούμενη από τις κομητείες Hillsborough, Brevard, Lee, Charlotte, Duval, Escambia και Sarasota.

"Το 2022 οι κομητείες Collier και Lee παρουσίασαν ασυνήθιστη αύξηση λόγω των επιπτώσεων του τυφώνα Ian. Το 2024 οι κομητείες Citrus, Hernando, Hillsborough, Lee, Pasco, Pinellas και Sarasota παρουσίασαν ασυνήθιστη αύξηση λόγω των επιπτώσεων του τυφώνα Helene", ανακοινώθηκε.

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις Vibro vulnificus είναι ήπιες, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες ηπατικές παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή περιπτώσεις. Κάθε χρόνο, το CDC αναφέρει 150 έως 200 περιπτώσεις λοίμωξης από Vibrio vulnificus, με 20% περιπτώσεις θανάτου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να γίνει θανατηφόρα μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι  αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι συνέπειες των τυφώνων έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες ώστε τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν στα νερά των πλημμυρών. Για να αποφευχθεί η μόλυνση, οι αξιωματούχοι τονίζουν τη σημασία της σωστής φροντίδας του τραύματος, ειδικά πριν μπει κάποιος στο θαλασσινό νερό, όπου τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν.

"Το νερό και οι πληγές δεν αναμειγνύονται. Μην μπείτε στο νερό εάν έχετε φρέσκα κοψίματα ή γρατζουνιές. Άτομα με ανοσοκαταστολή, π.χ. χρόνια ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να φορούν κατάλληλη προστασία ποδιών για να αποτρέψουν κοψίματα και τραυματισμούς που προκαλούνται από βράχους και κοχύλια στην παραλία», δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης να μην καταναλώνονται μη καλά μαγειρεμένα οστρακοειδή, όπως μύδια.

Η Φλόριντα εμφανίζει συχνά έξαρση στις μολύνσεις από το Vibrio vulnificus μετά από τυφώνες. Μετά τον τυφώνα Ian το 2022, η πολιτεία ανέφερε 29 νέα κρούσματα στον απόηχο της καταιγίδας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 65 έως τον Οκτώβριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]