Η Ευρώπη υποφέρει από κρίση υγειονομικής περίθαλψης, με χρόνιες ελλείψεις προσωπικού, χαμηλές αμοιβές και υπερωρίες που προκαλούν απεργίες στη Γερμανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία. Tα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, χαμηλότερους μισθούς και αυξανόμενα επίπεδα υπερωριών, προκαλώντας εργατικές απεργίες σε ολόκληρο τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αναπόφευκτα επηρεάζει τη φροντίδα των ασθενών.

 

Στη Σουηδία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έκαναν απεργία για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια για να διαμαρτυρηθούν για τις ώρες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους για 78 συνεχόμενες ημέρες το 2024.

Τελικά, η Σουηδική Ένωση Επαγγελματιών Υγείας κατάφερε να εξασφαλίσει μειωμένο ωράριο εργασίας για το 10% των μελών της - όσων εργάζονται νυχτερινές βάρδιες - αύξηση μισθού 3,05% και συμφωνία ότι οι εργοδότες πληρώνουν για ειδικότητες νοσηλευτών.

Από την άλλη πλευρά, συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τις κλήσεις για μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας του ιατρικού προσωπικού από 40 σε 37.

Γενικότερα, η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λέγεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εγκαταλείψουν τη Σουηδία και να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες.

"Ωρολογιακή βόμβα"

Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν παράλληλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός γηράσκοντος πληθυσμού που θα χρειαστεί περισσότερη υγειονομική περίθαλψη και δυσκολία στην αντικατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που συνταξιοδοτούνται, επειδή το επάγγελμα δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο παλιά.

"Υπάρχει αύξηση της ζήτησης, κυρίως λόγω τεσσάρων βασικών παραγόντων, της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης της πολυ νοσηρότητας και των χρόνιων παθήσεων, των καθυστερήσεων που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία COVID-19 όσον αφορά τη λίστα αναμονής, αλλά και λόγω των αυξημένων προσδοκιών των ασθενών", εξήγησε ο Tomas Zapata, περιφερειακός σύμβουλος για το εργατικό δυναμικό της Υγείας και την παροχή υπηρεσιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "έχουμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές από ποτέ. Έτσι τα τελευταία 10 χρόνια, σημειώθηκε αύξηση 20% των γιατρών σε ολόκληρη την περιοχή και 10% αύξηση στον αριθμό των νοσηλευτών. Ωστόσο, η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς".

Μια περιφερειακή έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022, ανέφερε ότι μία από τις κύριες προκλήσεις είναι το γηράσκον εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και της φροντίδας, σημειώνοντας ότι το 40% των γιατρών σε 13 από τις 44 χώρες που εξέτασε είναι ήδη ηλικίας 55 ετών και άνω.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την κακή ψυχική υγεία του επιστημονικού προσωπικού που πλήττεται από πολλές ώρες εργασίας, ανεπαρκή επαγγελματική υποστήριξη και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Σε ορισμένες χώρες, πάνω από το 80% των νοσηλευτών ανέφεραν κάποια μορφή ψυχολογικής δυσφορίας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19. Έως και εννέα στις 10 νοσοκόμες σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γερμανία απαιτεί "κορυφαία" φροντίδα

Τον Ιανουάριο, χιλιάδες γιατροί σε κρατικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία στη Γερμανία πραγματοποίησαν απεργία μετά την αποτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους διευθυντές των νοσοκομείων.

Περίπου 5.000 γιατροί συμμετείχαν σε μια "προειδοποιητική απεργία", που οργανώθηκε από το Marburger Bund στη βόρεια πόλη του Ανόβερου, ανέφερε το συνδικάτο.

Απαίτησε αύξηση μισθών κατά 12,5% και υψηλότερα μπόνους για τις νύχτες εργασίας, τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες για 20.000 γιατρούς που απασχολούνται σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Βγήκαν ξανά στους δρόμους τον Μάρτιο, αφού ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων με τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια (Länder) που διαχειρίζονται δημόσια νοσοκομεία, κατέληξε σε αποτυχία. 

Η Σλοβενία ζει τη μεγαλύτερη απεργία γιατρών 

Οι γιατροί και οι οδοντίατροι που εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης της Σλοβενίας προχώρησαν σε απεργία τον Ιανουάριο, η οποία έχει γίνει η πιο μακροχρόνια απεργία των γιατρών της χώρας.

Απέσυραν τη συγκατάθεσή τους για υπερωριακή εργασία σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μια μεταρρύθμιση της υγείας που είχε κατατεθεί στο παρελθόν και να την επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το 2023, η Fides, η συνδικαλιστική ένωση γιατρών και οδοντιάτρων, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού πυλώνα αμοιβών στη μισθολογική κλίμακα του δημόσιου τομέα για τους επαγγελματίες Υγείας, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα διαφορετικό μέτρο έχει προκαλέσει οργή στους φοιτητές Ιατρικής: θα υπάρξουν 1.510 λιγότερες θέσεις για φοιτητές γιατρούς αυτό το Φθινόπωρο.

Μόνο 7.974 θέσεις θα υπάρξουν φέτος, έναντι 9.484 το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία του Ιουλίου.

Στη Γαλλία, οι κατώτεροι γιατροί, ή "internes en médecine", είναι φοιτητές ιατρικής που έχουν ολοκληρώσει το έκτο έτος σπουδών τους από τα 12. Εργάζονται με πλήρη απασχόληση σε νοσοκομείο ή σε άλλο ιατρικό ίδρυμα υπό την επίβλεψη ενός ανώτερου, ενώ συνεχίζουν τις σπουδές τους.

"Όλοι είμαστε πολύ φοβισμένοι (...) Η δουλειά στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, είναι πολύ απαιτητική ψυχικά και σωματικά για τους υποψήφιους γιατρούς", είπε η Μαρί, η οποία τελειώνει το έκτο έτος των ιατρικών της σπουδών. "Και τώρα θα είμαστε λιγότεροι το φθινόπωρο, ενώ ο φόρτος εργασίας δεν θα μειωθεί".

Πηγές:
euronews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024