Πειράματα σε πρόβατα υποδεικνύουν ότι η χορήγηση δόσεων καφεΐνης σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη καθώς και στα νεογνά τους μετά τη γέννηση θα μπορούσε να εμποδίζει την εγκεφαλική παράλυση.

Ο  Dr. Emin Maltepe, του UCSF Benioff Children's Hospital, στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε πώς η καφεΐνη θα μπορούσε να προλαμβάνει τη βλάβη από ασφυξία.
Η Dr. Jana Mike, δήλωσε ότι η καφεΐνη εύκολα διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μόριο. Προηγουμένως είχε φανεί ασφαλής στη διέγερση των αναπνευστικών κέντρων στα πρόωρα μωρά ενώ τα βοηθά να θυμούνται να αναπνέουν.

Στη νέα έρευνα, το 30% των προβάτων έλαβε είτε μια ενδοφλέβια δόση ενός γρ. καφεΐνης (ισοδύναμη με 10 φλιτζάνια καφέ) είτε placebo.

Στη συνέχεια, καθώς γεννήθηκαν πρόβατα και προκλήθηκε ασφυξία, ορισμένα έλαβαν μεγάλη δόση καφεΐνης που ακολουθήθηκε από μικρότερες δόσεις, καθημερινά για 2 ημέρες. Τα άλλα πρόβατα έλαβαν placebo.

Οι κυτοκίνες ήταν σημαντικά λιγότερες σε πρόβατα που εκτέθηκαν σε καφεΐνη έναντι αυτών που δεν εκτέθηκαν. Τα πρόβατα που αντιμετωπίστηκαν, επίσης είχαν λιγότερα σημάδια τραυματισμού στη λευκή και φαιά ουσία του εγκεφάλου. Επίσης ήταν πιο δραστήρια τρώγοντας περισσότερο και έχοντας περισσότερη κίνηση.

Η δόση καφεΐνης δεν φάνηκε να έχει τοξική επίδραση στις μητέρες των προβάτων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι για τη δυνατότητα της καφεΐνης στην πρόληψη μακροχρόνιας αναπηρίας σε μωρά με ασφυξία στη γέννηση, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες.

Το 95% των περιστατικών εγκεφαλικής παράλυσης παγκοσμίως προκύπτει σε φτωχότερες χώρες.

Η τρέχουσα αντιμετώπιση, ακόμα και στις πιο πλούσιες χώρες είναι μετρίως αποτελεσματική στη μείωση των χειρότερων επιπτώσεων της πάθησης.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Bill and Melinda Gates Foundation. Ερευνητές, όπως οι Maltepe και Mike, ερευνούν για φάρμακα που θα μπορούσαν να εμποδίζουν ή να μειώνουν τη βλάβη από ασφυξία.

Εξέτασαν πάνω από 1.000 φάρμακα για πιθανή θεραπεία αυτών των ασθενών και δεν ανέμεναν να ξεχωρίσει η καφεΐνη, που όμως ήταν το πιο αποτελεσματικό από αυτά που εξέτασαν και σημαντικά πιο αποτελεσματικό από την τρέχουσα αντιμετώπιση.

Μελέτες σε ζώα συχνά αποτυγχάνουν να επαληθευτούν  σε ανθρώπους. Όμως η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη και σημειώνει ότι κλινικές δοκιμές σε γυναίκες και μωρά ήδη σχεδιάζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Stroke.

Πηγές:
Stroke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]