Ο εντατικός αυτοέλεγχος και εξέταση μιας Γερμανίδας ψυχολόγου θα μπορούσε να προωθήσει την επιστήμη στη μελέτη των ορμονικών επιδράσεων στον εγκέφαλο.

Η επιστήμονας υπέβαλε τον εαυτό της 75 φορές σε μαγνητική τομογραφία (MRI) ενώ έπαιρνε αντισυλληπτικό χάπι.

"Η επίδραση του χαπιού στον εγκέφαλο έχει ερευνηθεί ελάχιστα, παρόλο που εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως το χρησιμοποιούν. Για να διερευνήσει πώς επηρεάζει τα νευρωνικά μοτίβα και τον όγκο ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, η Carina Heller υπέβαλε τον εαυτό της σε αυτοεξέταση τα τελευταία δύο χρόνια.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη του χαπιού για τρεις μήνες, η ψυχολόγος πήγε στον πρώην χώρο εργασίας της, το Πανεπιστήμιο της Ιένας, για πέντε εβδομάδες από Δευτέρα έως Παρασκευή για 90 λεπτά κάθε φορά στον μαγνητικό τομογράφο.

Επιπλέον, προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις ορμονών στο αίμα της και συμπλήρωνε καθημερινά ερωτηματολόγια διάθεσης", αναφέρει τώρα η γερμανική φαρμακευτική εφημερίδα "Pharmazeutische Zeitung", επικαλούμενη το “Nature”.

Η ψυχολόγος παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα του πειράματός της στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών.

Τα κυριότερα σημεία: Για παράδειγμα, ο όγκος ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου συρρικνώθηκε ελαφρώς όταν χρησιμοποιούσε το "χάπι".

Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα επιδείνωση ή βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, τόνισε η επιστήμονας.

Πρόκειται για μια σύνθετη και λεπτοδουλεμένη αντίδραση του εγκεφάλου στις ορμονικές διακυμάνσεις.

Οι εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας της ψυχολόγου ήταν κάπως διαφορετικές την περίοδο χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικού.

"Η Carina Heller διαπίστωσε ότι ο όγκος του εγκεφάλου και η νευρωνική συνδεσιμότητα αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια ενός φυσικού εμμηνορροϊκού κύκλου και εμφανίζουν ρυθμικά μοτίβα.

Κατά τη λήψη του χαπιού, τόσο ο όγκος όσο και η συνδεσιμότητα μεταξύ ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου μειώθηκαν ελαφρώς συγκριτικά. Μετά τη διακοπή του χαπιού, οι παράμετροι αυτές επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό", ανέφερε η Pharmazeutische Zeitung.

Η επιστήμονας θέλει τώρα να διαθέσει τις μαγνητικές τομογραφίες της σε άλλους ερευνητές. Θέλει επίσης να συγκρίνει τα δεδομένα της με εκείνα μιας ασθενούς με ενδομητρίωση, για παράδειγμα, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι ορμονικές διακυμάνσεις στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να είναι η αιτία της νόσου.

Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός