Επιστημονική διημερίδα με τίτλο «20 χρόνια Β' ΜΕΝΝ - Το όραμα: Οικογενειοκεντρικό μοντέλο» διοργανώνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, η Β' Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν την προωρότητα, τον μητρικό θηλασμό και την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ο εορτασμός των 20 χρόνων λειτουργίας της Β' ΜΕΝΝ. Οι συμμετέχοντες θα θυμηθούν, θα τιμήσουν την 20χρονη ιστορία της Μονάδας, αλλά και θα ενημερωθούν για το όραμα της ΜΕΝΝ για το μέλλον από τον Διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή ΑΠΘ Χρήστου Τσακαλίδη.
Στο διάστημα των 20 χρόνων λειτουργίας της, η Κλινική καθιερώθηκε ως μια από τις καλύτερες στη χώρα, σημειώνοντας επιτυχίες και διακρίσεις. Στις πρόσφατες «κατακτήσεις» της εντάσσεται η υιοθέτηση του οικογενειοκεντρικού μοντέλου φροντίδας, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στη ΜΕΝΝ. Συγκεκριμένα, ένας θάλαμος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να παρέχει πρότυπη νεογνολογική νοσηλεία και να χρησιμοποιείται ως «δωμάτιο οικογένειας», όπου φιλοξενείται το νεογνό μαζί με τους γονείς του. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλίδη, τα πλεονεκτήματα του οικογενειοκεντρικού μοντέλου είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών, είναι η ενίσχυση της επαφής και της διάδρασης με τη μητέρα, η ομαλή διαδικασία του μητρικού θηλασμού, ο περιορισμός λοιμώξεων και η μείωση του χρόνου νοσηλείας.
Στη διημερίδα έχουν θα συμμετάσχουν επαγγελματίες υγείας και οικογένειες που έζησαν, μαζί με το προσωπικό της Κλινικής, το δικό τους συγκλονιστικό «ταξίδι», όταν το νεογέννητό τους χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, λόγω προωρότητας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]