Η αλόγιστη χρήση των μυκητοκτόνων φαρμάκων με την ονομασία αζόλες στη γεωργία και στην κηπουρική, μπορεί να αυξήσει την αντοχή του μύκητα ασπέργιλλου (Aspergillus) σε βασικές αντιμυκητιακές θεραπείες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για πρώτη φορά, σε σημερινή έκθεση πέντε ευρωπαϊκοί Οργανισμοί: Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) και Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι συγκεκριμένοι Φορείς συνεργάστηκαν στο πλαίσιο μίας προσέγγισης One Health για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής.

Τα φάρμακα αζόλης είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της ασπεργίλλωσης, μιας σοβαρής λοίμωξης που προκαλείται από μύκητες Aspergillus. Αυτοί οι μύκητες, ωστόσο, γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί στις θεραπείες με αζόλη, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική.

Πού χρησιμοποιούνται οι ουσίες

Οι ουσίες αζόλης χρησιμοποιούνται ευρέως σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τον έλεγχο μυκητιακών ασθενειών στη γεωργία και στην κηπουρική, ως κτηνιατρικά φάρμακα για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων σε ζώα, ως βιοκτόνα σε συντηρητικά ξύλου, ως βιομηχανικά χημικά (βαφές) και σε καλλυντικά (παράγοντες κατά της πιτυρίδας).

Στην κοινή έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ευρεία χρήση τους εκτός της ανθρώπινης Ιατρικής, ιδιαίτερα στη γεωργία, συμβάλλει στον κίνδυνο ο ασπέργιλλος να γίνει ανθεκτικός στις αζόλη.

Η έκθεση σε ορισμένα περιβάλλοντα όπου χρησιμοποιούνται ή υπάρχουν μυκητοκτόνα αζόλης, όπως γεωργικά και κηπευτικά απόβλητα και φρεσκοκομμένο ξύλο, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από ανθεκτικό στις αζόλη ασπέργιλλο.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες (2010 - 2021) και περιλαμβάνονται στην έκθεση αναφέρουν λεπτομερώς τη χρήση μυκητοκτόνων αζόλης σε όλη την Ευρώπη.

One Health: κύριες συστάσεις

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αντιμετώπιση της αντοχής στην αζόλη στο Aspergillus απαιτεί διατομεακή συνεργασία.

Στο πλαίσσιο της προσέγγισης One Health, συγκεντρώθηκαν εμπειρογνώμονες της ΕΕ (ιατροί, κτηνίατροι, ειδικοί στη γεωργία και τις περιβαλλοντικές επιστήμες), προκειμένου να επανεξετάσουν τα υπάρχοντα στοιχεία, να εντοπίσουν παράγοντες που προάγουν την αντοχή στην αζόλη και να προτείνουν μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχό της.

Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

  • Προσθήκη νέων ειδικών απαιτήσεων στις διαδικασίες έγκρισης και έγκρισης για μυκητοκτόνα αζόλης.
  • Υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων μυκητοκτόνων με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, που δεν οδηγούν σε αντίσταση στα αντιμυκητιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ανθρώπινες θεραπείες.
  • Καλές γεωργικές και κηπουρικές πρακτικές, σωστή αποθήκευση οργανικών απορριμμάτων, αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και υπεύθυνη χρήση και απόρριψη προϊόντων που έχουν υποστεί επεξεργασία με αζόλη.
  • Εφαρμογή αποτελεσματικής διαχείρισης αποβλήτων για ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με βιοκτόνα με βάση την αζόλη.
  • Συλλογή περισσότερων δεδομένων σχετικά με τις χρήσεις μυκητοκτόνων με βάση την αζόλη και αντιμυκητιασικών με βάση την αζόλη.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών μεθοδολογιών τεχνικής καθοδήγησης και αξιολόγησης κινδύνου για την υποστήριξη ρυθμιστικών αποφάσεων σχετικά με την έγκριση ουσιών αζόλης και για τον μετριασμό του κινδύνου αντοχής στην αζόλη στον ασπέργιλλο.
  • Διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αβεβαιοτήτων.

Η έκθεση ενισχύει την αξία μιας προσέγγισης One Health για την αντιμετώπιση πολύπλοκων απειλών για την υγεία, όπως η αντιμυκητιακή αντίσταση. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 8 θάνατοι ασθενών με CoViD, 2 θάνατοι από γρίπη
Η ασπαρτάμη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού [μελέτη]
Κάπνισμα: Διπλάσιος κίνδυνος για κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρούς ενήλικες [μελέτη]