Ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται στην ΕΕ κατηφόρισε σε χαμηλό ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των δημογραφικών προκλήσεων της περιοχής.

Οι γεννήσεις στα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ μειώθηκαν σε 3.665.000 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαιροποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που συλλέχθηκαν για πρώτη φορά συγκρίσιμα στοιχεία το 1961.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσώπευε επίσης μείωση 5,5% από το σύνολο των γεννήσεων του 2022 - τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο αριθμός του 2023 είναι χαμηλότερος από τα 4 εκατ. γεννήσεις στην ΕΕ που προβλέπονταν πέρυσι στις μακροπρόθεσμες πληθυσμιακές προβλέψεις της Eurostat.

Από την κορύφωση των σχεδόν 7 εκατ. γεννήσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ποσοστά γεννήσεων στα κράτη που αποτελούν σήμερα την ΕΕ έχουν μειωθεί απότομα και βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο των ΗΠΑ.

Η έλλειψη παιδιών στην Ευρώπη αναμένεται να ασκήσει πίεση στα δημόσια οικονομικά, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται και το κόστος των δαπανών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις αυξάνεται.

Η τάση των ανθρώπων να αποκτούν λιγότερα παιδιά παρατηρείται πιο έντονα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής - όπου οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% την τελευταία δεκαετία.

Καθώς οι άνθρωποι καθυστερούν να γίνουν γονείς, οι γυναίκες στην περιοχή γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος έδειξαν ότι η μέση ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού ήταν σχεδόν 30 το 2022, από 28,8 το 2013.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να κάνουν οι Ευρωπαίοι λιγότερα μωρά περιλαμβάνουν την πανδημία, τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]