Στην επιστημονικά ενδεδειγμένη και κοινωνικο-οικονομικά ωφέλιμη εφαρμογή της τηλεπαρακολούθησης των ενεργών εμφυτεύσιμων συσκευών καρδιάς σε υποομάδες ασθενών αναφέρθηκε η κα Ιωάννα Κάσδαγλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), στο πλαίσιο διεξαγωγής του 7ου Healthcare Transformation.
Κατά την ομιλία της και αναφορικά με τις ενεργές εμφυτεύσιμες συσκευές, παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology, ESC Recommendations 2021) οι οποίες κατηγοριοποιούν την τηλεπαρακολουθηση των ασθενών σε κλάση IA, ήτοι, “συστήνεται” ή “ενδείκνυται”, με την κατηγοριοποίηση να στοιχειοθετείται με βάση τα κλινικά αποτελέσματα όπως αυτά προκύπτουν από πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες ή/και μετα-αναλύσεις.
Η εν λόγω σύσταση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αφορά ασθενείς που φέρουν συσκευή καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT), ασθενείς με απινιδωτή και καρδιακή ανεπάρκεια και ασθενείς με δυσκολία μετακίνησης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την τηλεπαρακολούθηση εμφυτευμένων συσκευών καρδιάς είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία στις οποίες το 100% των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία υποομάδων ασθενών παρακολουθούνται από απόσταση, η δε χρήση της τεχνολογίας είναι νομοθετημένη και αποζημιώνεται.
Δεδομένου του ασθενοκεντρικού χαρακτήρα του πάνελ, η κα Κάσδαγλη παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας μελέτης που έλαβε χώρα σε τρία κέντρα στη Γερμανία και αφορούσε
την άποψη των ασθενών σχετικά με την τηλεπαρακολούθηση των ενεργών εμφυτευμένων συσκευών που έφεραν. Οι 617 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν σε ερωτηματολόγιο 37 ερωτήσεων, με την απόλυτη πλειοψηφία (98.8%) να δηλώνουν καμμία αλλαγή ή βελτιωμένη ανταπόκριση στην τεχνολογία.
Αυτό το οποίο αξίζει να τονιστεί είναι ότι οι ασθενείς με κριτήριο τη σημαντικότητα, δήλωσαν πολύ σημαντική την ασφάλεια και τη συνεχή παρακολούθησή τους μέσω της
τηλεπαρακολούθησης των συσκευών τους, ενώ παράλληλα αισθάνονται υψηλή ικανοποίηση από τη χρονική επιμήκυνση των απαιτούμενων επισκέψεων στα κέντρα
εμφύτευσης – παρακολούθησης.
Μιλώντας για τη χώρα μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα εναρμόνισης με τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και την εφαρμογή τηλεπαρακολούθησης ενεργής εμφυτεύσιμης συσκευής, παρουσιάστηκε, όταν αναφερόμενη σε έκτατο συμβάν σε νησιώτη των Δωδεκανήσων ο οποίος έφερε απινιδωτή, μέσω της τηλεπαρακολούθησης, αφενός του δόθηκαν άμεσα οι σωστές οδηγίες, αφετέρου, αποφεύχθηκε η κινητοποίηση του λιμενικού και η αεροδιακομιδή του ασθενή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ταλαιπωρία του ίδιου του ασθενή, του συνοδού μέλους αυτού, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση στον ασφαλιστικό φορέα λόγω της αεροδιακομιδής του.
Επισήμανε, πως σύμφωνα με την Ελληνική επιστημονική κοινότητα, η εν λόγω τεχνολογία ενδείκνυται για παρακολούθηση ασθενών με εμφυτευμένους απινιδωτές και καρδιακή ανεπάρκεια, ασθενείς με αμφικοιλιακά συστήματα και βηματοδοτικά ή άλλα εμφυτευμένα συστήματα παρακολούθησης καρδιακού ρυθμού υπό προϋποθέσεις, π.χ. νησιώτες, ασθενείς σε απόσταση 50 km από κέντρο εμφύτευσης – παρακολούθησης ή ασθενείς με κινητικά προβλήματα.
Τόνισε ότι η τηλεπαρακολούθηση προάγει την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ παράλληλα μέσω οικονομοτεχνικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες του εξωτερικού, αποδεικνύεται οικονομικότερη ως λύση σε σύγκριση με τον δια ζώσης έλεγχο.
Εν κατακλείδι, ειδικότερα στην Ελλάδα, με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν – αριθμός νησιών και δυσκολία πρόσβασης ασθενών σε κέντρα εμφύτευσης – η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με ενεργές εμφυτεύσιμες συσκευές όχι μόνο επιτρέπει την εφαρμογή της επίσημης σύστασης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αλλά είναι και οικονομικά συμφέρουσα και κοινωνικά ωφέλιμη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας - Η παρουσία του ΕΚΠΑ
Θεσσαλονίκη: Διατέθηκαν 130.000 self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - 6% θετικά
Άδωνις Γεωργιάδης στο 7ο Healthcare Transformation: Γιατί δεν ήθελα το υπουργείο Υγείας [video]