Μια μεγάλη, στοργική αγκαλιά άνοιξε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων για την υποδοχή και την φροντίδα δύο βρεφών, 3 και 15 μηνών, που μεταφέρθηκαν για ακούσια περίθαλψη με εισαγγελική εντολή λίγο πριν από τις γιορτές. Τα αδέλφια έμειναν μετέωρα, όταν και η μητέρα τους βρέθηκε κρατούμενη μετά τον πατέρα που εκτίει ποινή φυλάκισης, ενώ δεν υπήρχε άλλο, κατάλληλο, οικογενειακό περιβάλλον για την φροντίδα τους.

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες το προσωπικό της Κλινικής θυσίασε προσωπικό χρόνο και ρεπό, προκειμένου να γίνει οικογένεια για τα δύο αγοράκια και να τους προσφέρει περίσσευμα αγάπης στις γιορτινές ημέρες, ενώ ταυτόχρονα κινήθηκαν ταχύτατα οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προσωρινή αναδοχή τους. Η αυγή του νέου έτους βρήκε το μικρότερο από τα βρέφη ήδη στην αγκαλιά μιας ανάδοχης οικογένειας, ενώ μια άλλη οικογένεια θα παραλάβει και το μεγαλύτερο αδελφάκι του μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, όταν αναρρώσει από μια ίωση.

Προϊστάμενη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου και ο διοικητής του μιλούν στο iatronet.gr για το ιστορικό της φιλοξενίας των δύο βρεφών και τις διαδικασίες αναδοχής τους, με την ελπίδα τα παιδιά να βρουν στη συνέχεια την τύχη που τους αρμόζει.

«Γίναμε οικογένεια»

Τα δύο αγόρια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στις 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της εισαγγελικής εντολής για ακούσια νοσηλεία, χωρίς να παρουσιάζουν το παραμικρό πρόβλημα υγείας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον λεπτομερή κλινικοεργαστηριακό έλεγχο που τους έγινε. Φιλοξενήθηκαν μόνα τους σε θάλαμο του Παιδιατρικού Τμήματος, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να υπερβαίνει τα όρια των επαγγελματικών του καθηκόντων προκειμένου να τα περιθάλψει με στοργή.

«Πραγματικά αυτές τις μέρες τα παιδιά φροντίστηκαν με περίσσευμα αγάπης. Έχω την εικόνα των νοσηλευτών να τα κρατούν αγκαλιά και να τα φροντίζουν ανθρώπινα και επαγγελματικά», λέει στο iatronet.gr αρμόδια προϊσταμένη τομέα του νοσοκομείου, σημειώνοντας πως ενισχύθηκαν εθελοντικά και οι βάρδιες, προκειμένου να υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος στην προσωπική τους φροντίδα. «Το προσωπικό του Παιδιατρικού Τμήματος δούλεψε υπερβαίνοντας τα ρεπό του, υπερβαίνοντας την προσωπική του ανάπαυση και το προβλεπόμενο πρόγραμμα υπηρεσίας, όπου το κυκλικό και κυλιόμενο ωράριο είναι έτσι κι αλλιώς απαιτητικό και πρέπει να συνδυαστεί φυσικά και με τις όποιες προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες έχει ο καθένας», ανέφερε, προσθέτοντας: «Οι συνάδελφοι φρόντισαν ώστε να έχουν όσα θα είχε κάποιο μωρό στο σπίτι του, δηλαδή το αντίστοιχο ριλάξ, το αντίστοιχο πάρκο, ώστε το μεγαλύτερο να έχει κάποια αυτονομία σε συνθήκες ασφάλειας, δικό τους καρότσι και το κατάλληλο διαιτολόγιο».

Τα δύο βρέφη με μέριμνα του προσωπικού παραβρέθηκαν σε όλες τις εκδηλώσεις που έκανε το νοσοκομείο στις ημέρες των εορτών, όπως στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, στην επίσκεψη κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού κ.ά. «Με μία λέξη ήταν με κάποιον τρόπο η οικογένεια αυτών των παιδιών για αυτές τις μέρες», σημείωσε η προϊσταμένη, παρατηρώντας πως η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών δεν είναι αυτονόητη σε νοσοκομεία της επαρχίας, όπως θα μπορούσε να είναι σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. 

Ανάδοχες οικογένειες

Για όσο διάστημα τα δύο αδελφάκια δέχονταν τη φροντίδα του προσωπικού του Παιδιατρικού Τμήματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούσαν τις διαδικασίες για την ανεύρεση οικογενειών που θα τα φιλοξενήσουν προσωρινά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής – Υιοθεσίας anynet.gr.

«Η Κοινωνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου με την δική μας κοινωνική υπηρεσία, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της εισαγγελικής αρχής, έκαναν όσα έπρεπε ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες ανάδοχες οικογένειες», ανέφερε στο iatronet.gr o διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Σπύρος Δερδεμέζης.

Ήδη από την Δευτέρα το μικρότερο από τα δύο αδέλφια, ηλικίας μόλις 3 μηνών βρίσκεται στην αγκαλιά της οικογένειας που πήρε την προσωρινή αναδοχή του, ενώ το ίδιο θα συμβεί τις επόμενες μέρες και με το δεύτερο, 15 μηνών, μόλις αναρρώσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα που παρουσίασε στη διάρκεια της νοσηλείας του. «Παρόλο που η ανάδοχη οικογένεια είπε πως δεν την απασχολεί, το νοσοκομείο αποφάσισε ότι πρέπει να πάει στην οικογένεια που θα το υποδεχθεί απόλυτα καλά, σταθεροποιημένο, κι αφού έχει ολοκληρώσει την αντιβίωσή του», διευκρινίστηκε σχετικά.

Υγιή παιδιά στο νοσοκομείο και αναδοχή

Η περίπτωση των δύο βρεφών είναι μια από τις δεκάδες που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι Παιδιατρικές Κλινικές νοσοκομείων ανά την επικράτεια. Παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μεταφέρονται σε αυτές με εισαγγελική εντολή εκούσιας νοσηλείας/φιλοξενίας, όταν κρίνεται πως το περιβάλλον στο οποίο διαβιούν είναι ακατάλληλο για διάφορους λόγους. Η φιλοξενία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες (π.χ. μέχρι να αναρρώσει από ασθένεια ο μοναδικός του γονέας) μέχρι και για αρκετούς μήνες, καθώς συχνά είναι δύσκολη και χρονοβόρα η αναζήτηση κατάλληλης δομής ή οικογένειας για την φιλοξενία του παιδιού.

Ο νόμος 4538/2018 περί αναδοχής καθόρισε το πλαίσιο μέσα από το οποίο ένα παιδί μπορεί να βρεθεί στην προστατευτική αγκαλιά μιας οικογένειας, αντί για κάποιο ίδρυμα, όταν και για όσο διάστημα οι βιολογικοί του γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πραγματική φροντίδα και επιμέλειά του. Ο παιδοκεντρικός θεσμός της αναδοχής δεν αποτελεί προθάλαμο της υιοθεσίας, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά έχει ως πρωταρχικό στόχο την επανασύνδεση με τους φυσικούς γονείς, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η πλατφόρμα anynet.gr παρέχει μια ενιαία διαδικασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απολύτως διαφανής. Τα παιδιά που είναι υποψήφια για αναδοχή ή υιοθεσία εγγράφονται στα Μητρώα Ανηλίκων, ενώ ο υποψήφιος ανάδοχος, που εντάσσεται κι αυτός σε Εθνικό Μητρώο, παρακολουθεί την εξέλιξη από το σπίτι του μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα μειώνεται θεαματικά ο χρόνος αναμονής.

Η αναδοχή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης/την έκδοση της δικαστικής απόφασης αναδοχής, ενώ για την υιοθεσία ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία για την τέλεση της υιοθεσίας από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για τα ιατρικά ραντεβού και τη συνταγογράφηση
Η μοναξιά συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και ευαισθησίας σε λοιμώξεις [μελέτη]
Αρχίατρος ΗΠΑ: Το αλκοόλ συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου