Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μας πιάσει ναυτία μετά το φαγητό. Από την τροφική δηλητηρίαση, μέχρι και την εγκυμοσύνη. Για να καταλάβουμε ποια είναι η αληθινή αιτία, πρέπει να παρατηρήσουμε και τα υπόλοιπα συμπτώματα που εμφανίζουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μια και καλή. Αλλά ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά.
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι;
Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν ναυτία μετά από ένα γεύμα. Ας δούμε ποιες είναι και ποια είναι τα συμπτώματά τους.
- Αλλεργίες σε τροφές Ορισμένες τροφές, όπως τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί και τα αυγά, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, “μπερδεύοντας” το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς το να πιστεύει ότι είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Με τη σειρά του, το ανοσοποιητικό ξεκινά μια σειρά από δράσεις που καταλήγουν στην έκκριση ισταμίνης, καθώς και άλλων χημικών, τα οποία προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας—μέσα στα οποία βρίσκεται και η ναυτία. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα εξανθήματα, το πρήξιμο του στόματος ή του λαιμού, οι δυσκολίες στην αναπνοή και ο πόνος στο στομάχι.
- Τροφική δηλητηρίαση: Τα φαγητά που έχουν χαλάσει ή που δεν καταψύχθηκαν σωστά, σύντομα γεμίζουν με βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα πιο συχνά συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης είναι η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια, και ξεκινούν λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου.
- Γρίπη στομάχου: Αυτή η αρκετά κοινή ασθένεια προκαλείται από έναν ιό που προσβάλλει τα έντερα και προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια. Μπορεί να κολλήσουμε τον ιό αν βρεθούμε αρκετά κοντά με κάποιον μολυσμένο άνθρωπο ή αν φάμε φαγητό που έχει προσβληθεί από τον ιό. Άλλα πιθανά συμπτώματα αυτού (και της τροφικής δηλητηρίασης) είναι η πολύ υγρή διάρροια, κράμπες στο στομάχι και χαμηλός πυρετός.
- Εγκυμοσύνη: Όλοι ξέρουμε πως ένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που εμφανίζονται νωρίς είναι η ναυτία, περίπου γύρω στον δεύτερο μήνα. Αυτό συμβαίνει λόγω της αλλαγής των ορμονών σας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως πρωινή ναυτία, πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να συμβεί κάθε ώρα της ημέρας. Είναι εντελώς ακίνδυνη για εσάς και το μωρό σας.
- Παλινδρόμιση: Γνωστή και ως καούρα, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει και ναυτία.
- Αυξημένο άγχος: Το στρες δεν μας καταστρέφει μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο. Τα συμπτώματά του μπορεί να γίνουν σωματικά—από το να χάσουμε την όρεξή μας, μέχρι και να νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό. Λογικά θα εξαφανιστεί όταν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα επίπεδα του στρες μας. Άλλα πιθανά συμπτώματα του αυξημένου στρες είναι η κούραση, οι πόνοι στους μύες, η έλλειψη όρεξης για σεξ, ο κακός και λίγος ύπνος, αισθήματα θλίψης και ευερεθιστότητα.
- Θεραπεία καρκίνου: Μερικά από τα φάρμακα που συνοδεύουν τη χημειοθεραπεία προκαλούν ναυτία, η οποία θα εξαφανιστεί μόλις η θεραπεία ολοκληρωθεί.
- Πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη: Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας, και βοηθά τον οργανισμό μας να επεξεργαστεί τα λιπαρά. Αν η χοληδόχος κύστη έχει κάποιο πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να νιώθουμε ναυτία μετά από ένα γεύμα με πολλά λιπαρά. Ένα ακόμα σύμπτωμα αυτού είναι ο πόνος ψηλά στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει σαν συμπτώματα τον πόνο στην κοιλιά, τη διάρροια ή και τη δυσκοιλιότητα. Και η ναυτία είναι ένα εξίσου κοινό σύμπτωμα.
- Ναυτία ταξιδιού: Αν είστε από τους ανθρώπους που νιώθουν συχνά ναυτία όταν βρίσκονται σε κάποιο όχημα, τότε το να τρώτε πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα κάνει τη ναυτία σας χειρότερη. Άλλα πιθανά συμπτώματα αυτού είναι η ζάλη και ο κρύος ιδρώτας.
Χρειάζεται να δω γιατρό;
Αν βιώνετε ναυτία σπάνια, μετά το φαγητό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, όμως, δεν σταματάει να υπάρχει για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Καλέστε αμέσως αν αντιμετωπίσετε τα εξής, πολύ σοβαρότερα συμπτώματα:
- Αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα
- Πόνο στο στήθος
- Αίσθημα σύγχυσης
- Διάρροια που διαρκεί αρκετές ημέρες
- Πολύ μεγάλη δίψα, αδυναμία και ζάλη και μικρή παραγωγή ούρων, όλα σημάδια αφυδάτωσης
- Πολύ έντονος πόνο στην κοιλιά
Για τα παιδιά, καλέστε τον παιδίατρο αν το παιδί σας:
- Κάνει εμετό για αρκετές ώρες
- Παρατηρείτε συμπτώματα αφυδάτωσης
- Έχει πυρετό πάνω από 37,8 βαθμούς Κελσίου
Ο γιατρός θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας. Το να διατηρείτε ένα ημερολόγιο φαγητού αν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε τον γιατρό σας να κάνει τη διάγνωση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος ή ούρων, μια εξέταση για να δείτε αν πάσχετε από κάποια αλλεργία σε φαγητό, εξέταση για να δείτε αν ο οισοφάγος σας είναι πρησμένος και ίσως ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα, ώστε ο γιατρός να ελέγξει τα όργανά σας. Ανάλογα με το πρόβλημα που προκαλεί τη ναυτία, ο γιατρός θα σας προτείνει και τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.
Πρόληψη
Αν σας έχει συμβεί στο παρελθόν και θα θέλατε να το προλάβετε, ειδικά έπειτα από τροφές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ναυτία (για παράδειγμα, όσες περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά), δοκιμάστε τα εξής:
- Πιπιλήστε ένα παγάκι μετά το φαγητό
- Αποφύγετε γενικότερα τα λιπαρά, τηγανητά και πικάντικα φαγητά
- Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα, πιο τακτικά, αντί για τρία μεγάλα γεύματα
- Χαλαρώστε ή ξαπλώστε μετά το φαγητό, για να χωνέψετε καλύτερα
- Θυμηθείτε να τρώτε και να πίνετε αργά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα