Η μακρά έκθεση σε ατμοσφαιρικό αέρα που περιέχει μικροσωματίδια PM2.5 (δηλαδή σωματίδια διαμέτρου κάτω των 2,5μ -όπου 1μ ισοδυναμεί με το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου) έχει βρεθεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους εκτεθέντες πληθυσμούς. Τα επιστημονικά ευρήματα, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα PM2.5 που προέρχονται από μεγα-πυρκαγιές (όπως αυτές που μαίνονται ανεξέλεγκτα τις ημέρες αυτές στην Καλιφόρνια) αποτελούν μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ανοϊκών διαταραχών σε σχέση με μικροσωματίδια ανάλογης διαμέτρου τα οποία διασπείρονται στον αέρα από άλλες πηγές. Τα συμπεράσματα αυτά γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα καθώς υπογραμμίζουν το γεγονός ότι στις Δυτικές ΗΠΑ οι μέγα-πυρκαγιές αποτελούν κοινή πηγή αεροδιασπειρόμενων PM2.5.
Ο συνδεόμενος με τα τελευταία κίνδυνος εμφάνισης ανοϊκής διαταραχής είναι ακόμη υψηλότερος για τις κοινωνικά και οικονομικά μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης στα προερχόμενα από τις μέγα-πυρκαγιές PM2.5 θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά της άνοιας καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που συνδέονται με τη συχνότητα εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου.
Έχει προσδιοριστεί ότι αύξηση της τάξεως του ενός μικρογραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο αέρα (1μg/m3), στον μέσο όρο των προερχόμενων από μέγα-πυρκαγιές PM2.5, αυξάνει τις πιθανότητες διάγνωσης ανοϊκής συνδρομής κατά 18%. Αντιθέτως, αύξηση 1μg/m3 στον μέσο όρο των PM2.5 που προέρχονται από άλλες πηγές έχει συσχετισθεί με μόνο κατά 1% αύξηση των πιθανοτήτων διάγνωσης άνοιας.
Η συσχέτιση, μάλιστα, της έκθεσης σε PM2.5 προερχόμενων από μέγα-πυρκαγιές και της εμφάνισης άνοιας ήταν ισχυρότερη σε πληθυσμούς ηλικίας μικρότερης των 75 ετών σε σύγκριση με πληθυσμούς μεγαλύτερης ηλικίας. Υψηλότερη ήταν η συσχέτιση άνοιας και PM2.5 προερχόμενων από μεγα-πυρκαγιές και για εκείνους που ζουν σε φτωχότερες περιοχές, καθώς και για συγκεκριμένες πληθυσμιακές μειονότητες, όπως οι ασιατικής καταγωγής και οι μη ισπανικής καταγωγής έγχρωμοι.
Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή οι μεγα-πυρκαγιές λαμβάνουν τις διαστάσεις ενός όλο και πιο σοβαρού και διογκούμενου προβλήματος. Μετά από προσαρμογή των ερευνητικών δεδομένων για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, προσδιορίζεται πως έκθεση σε εκ των μεγα-πυρκαγιών προερχόμενων PM2.5 για περίοδο 3 ετών σχετίζεται με τη διάγνωση ανοϊκών συνδρομών. Με δεδομένη την κλιματική κρίση, παρεμβάσεις που εστιάζουν στη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στα PM2.5 που παράγονται από τις μεγα-πυρκαγιές μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της διάγνωσης άνοιας και των σχετικών διαφορών στα ανάλογα ποσοστά με βάση κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Την ίδια στιγμή που, σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία του πληθυσμού με τη χρήση μασκών και φίλτρων αέρος, απαιτούνται πολυεπίπεδες προσεγγίσεις του παγκόσμιου και ακανθώδους φαινομένου της κλιματικής αλλαγής το οποίο βρίσκεται στη βάση της εκδήλωσης αυτού του τύπου των καταστροφικών και για τη Δημόσια Υγεία πυρκαγιών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Novartis Hellas: Πολλαπλές διακρίσεις σε σημαντικούς θεσμούς
Ο αφθώδης πυρετός επιβραδύνει τις γερμανικές εξαγωγές κρέατος
Και ιδιώτες γιατροί στην εφαρμογή finddoctors.gov.gr για ηλεκτρονικά ραντεβού