Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι η πέψη φυτικών ινών παράγει ουσίες που τροποποιούν απευθείας τη γονιδιακή λειτουργία, πιθανόν προλαμβάνοντας τον καρκίνο.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικό συστατικό της υγιεινής διατροφής.

Νέα έρευνα του Stanford Medicine ενδεχομένως δίνει βάσιμους λόγους για την αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως ξηρούς καρπούς, σταυρανθή λαχανικά, αβοκάντο και όσπρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Metabolism, αποκαλύπτει απευθείας επιγενετική επίδραση δυο υποπροϊόντων που παράγονται κατά την πέψη ινών. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Όταν καταναλώνει κάποιος φυτικές ίνες, το εντερικό μικροβίωμα παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.

Αυτές οι ουσίες είναι κάτι περισσότερο από πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Από καιρό εικάζεται ότι έμμεσα, επηρεάζουν τη γονιδιακή λειτουργία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς τα δυο πιο κοινά λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου στο έντερο - προπιονικό και βουτυρικό - άλλαζαν τη γονιδιακή έκφραση σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα, σε κύτταρα καρκίνου παχέος εντέρου που αντιμετωπίστηκαν ή όχι και σε έντερα ποντικών.

Ανακάλυψαν απευθείας επιγενετικές αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό και τον διαχωρισμό των κυττάρων μαζί με απόπτωση –όλα αυτά είναι σημαντικά για τη διακοπή και τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης  κυτταρικής ανάπτυξης στον καρκίνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν απευθείας σχέση μεταξύ κατανάλωσης ινών και τροποποίησης γονιδιακής  λειτουργίας που έχει αντικαρκινική επίδραση και πιστεύουν ότι αυτός πιθανόν είναι παγκόσμιος μηχανισμός επειδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου  που προέρχονται από πέψη φυτικών ινών μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα.

 

Πηγές:
Nature Metabolism

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα βελτιώσω την ισορροπία μου
'Ένας στους 10 νέους πατέρες εμφανίζει επιλόχειο κατάθλιψη [μελέτη]
Άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"