Στη δημιουργία ενός πλαισίου αξιολόγησης κινδύνου για τον άνθρωπο από τυχόν μεταλλάξεις του ιού που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, προχώρησαν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η γνωμοδότηση ειδικών επιστημόνων δημοσιοποιήθηκε σήμερα υπό τον τίτλο "Eτοιμότητα, πρόληψη και έλεγχος που σχετίζονται με την ζωοανθρωπονόσο".
Όπως αναφέρεται, το κείμενο διαμορφώθηκε εστιάζοντας στις μεταλλάξεις των ιών ιού και στα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη μετάδοση σε θηλαστικά.
Εξετάστηκαν οι αλληλουχίες των ιών, οι γεωγραφικές, χρονικές και ειδικές για τον υποτύπο τάσεις τους.
Ανασκοπήθηκαν, επίσης, τα συμβάντα μετάδοσης σε θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και μελέτες οροεπιπολασμού στον άνθρωπο.
Επιλέχθηκαν 34 μεταλλάξεις που σχετίζονται με πέντε φαινοτυπικά γνωρίσματα (αυξημένη εξειδίκευση υποδοχέα, σταθερότητα αιμοσυγκολλητίνης, ειδικότητα νευραμινιδάσης, ενισχυμένη δραστηριότητα πολυμεράσης και διαφυγή έμφυτης ανοσίας).
Βρέθηκε πως οι ιοί (AIVs) που φέρουν πολλαπλές προσαρμοστικές μεταλλάξεις και χαρακτηριστικά, ανήκαν τόσο σε χαμηλούς όσο και σε υψηλά παθογόνους υποτύπους, κυρίως στους A(H9N2), A(H7N9), A(H5N6) και A(H3N8). Ήταν σποραδικοί και ανιχνεύθηκαν κυρίως στην Ασία.
Στην Ευρώπη, οι ιοί Η5Νx του κλάδου2.3.4.4b έχουν αυξημένες δυνατότητες εξέλιξης, λόγω της ευρείας διασποράς τους σε πτηνά και περιστασιακά σε θηλαστικά. Έχουν, δε, αποκτήσει τον υψηλότερο αριθμό ζωονοσογόνων χαρακτηριστικών.
Φέρουν προσαρμοστικά χαρακτηριστικά, όπως ενισχυμένη δραστηριότητα πολυμεράσης και η ανοσολογική διαφυγή.
Παραμένουν σπάνια
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ανθρώπινα κρούσματα παραμένουν σπάνια, με την πλειονότητα συνολικά να οφείλεται στους A(H5N1), A(H5N6), A(H7N9) και A(H9N2), που συγκαταλέγονται στους υποτύπους που τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό προσαρμοστικών χαρακτηριστικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλα τα μέτρα ετοιμότητας, πρόληψης και ελέγχου πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα συλλογικό πλαίσιο (One Health) και να είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και την επιδημιολογική κατάσταση.
Τονίζουν πως η ενισχυμένη παρακολούθηση, η βιοασφάλεια, η γονιδιωματική επιτήρηση και η παγκόσμια συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των κινδύνων μετάδοσης στον άνθρωπο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση: Πώς αντιμετωπίζεται;
Προσδόκιμο επιβίωσης και αιτίες θανάτου ασθενών με άνοια [ελληνική μελέτη]
Πύργος: Συναγερμός μετά τον θάνατο 54χρονης - Ενδείξεις για κρούσμα μηνιγγίτιδας