Ερευνητές στην Ελβετία θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εντόπισαν το τμήμα του ανθρώπινου γονιδιώματος που ανταποκρίνεται σε ορισμένα φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων προκειμένου να εντοπίσουν για πρώτη φορά εκείνα τα γονίδια που μπορούν να στοχευθούν με τα λεγόμενα θερανοστατικά φάρμακα.
Τα θερανοστατικά φάρμακα είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που όχι μόνο ανιχνεύουν τον καρκίνο, αλλά ταυτόχρονα τον θεραπεύουν. Ο όρος αποτελείται από τις λέξεις "θεραπεία" και "διάγνωση".
Ένα παράδειγμα τέτοιων φαρμάκων είναι οι λεγόμενοι ραδιοεντοπιστές, όπως το ραδιοϊώδιο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Χορηγούνται συνήθως ενδοφλεβίως και στη συνέχεια απορροφώνται ειδικά από τα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια αποσυντίθενται και εκπέμπουν ακτινοβολία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση και τη θεραπεία των όγκων.
Επιτάχυνση της ανάπτυξης
Με την ανάλυση του "θερανοστατικού γονιδιώματος", όπως αποκαλούν οι ερευνητές τα γονίδια που εντοπίστηκαν, η ερευνητική ομάδα ελπίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, τα γονίδια αυτά προσφέρουν "μεγάλες δυνατότητες" για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.
Το "θερανοστατικό γονιδίωμα" περιλαμβάνει 257 γονίδια.
Το Πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι εκτός από τη θεραπεία του καρκίνου, αναδύονται και άλλοι πιθανοί τομείς εφαρμογής, όπως η θεραπεία συστηματικών φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Πηγές:
Αυστριακό - Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακο: Με εμπόδια το σπάσιμο δαπάνης στην ιδιωτική αγορά - Τι θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ
Το πρόγραμμα άσκησης που βελτιώνει τη ζωή παιδιών με αυτισμό
Ο ΕΕΣ προσέφερε χαμόγελα και ελπίδα στα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα