Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ) και το Εθνικό Κέντρο Ογκολογικών Παθήσεων (NCT) διερεύνησαν πώς σχετίζονται ο ατομικός κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και οι επαναλαμβανόμενες διαγνώσεις πολυπόδων του παχέος εντέρου σε συγγενείς.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε νεαρή ηλικία ειδικότερα αυξάνεται σημαντικά με αυτό το οικογενειακό ιστορικό.

Προσαρμοσμένες στρατηγικές πρόληψης μπορούν να αποτελέσουν απάντηση σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο παγκοσμίως. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι όγκοι αναπτύσσονται από εντερικούς πολύποδες.

Η εξέλιξη από τον πολύποδα σε όγκο υπολογίζεται ότι διαρκεί δέκα χρόνια. Οι διαγνωστικές κολονοσκοπήσεις και η αφαίρεση των πολυπόδων μειώνουν τόσο την επίπτωση όσο και τη θνησιμότητα του καρκίνου του εντέρου.

Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 12% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Αυτές οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίες εμφανίζονται σε σχετικά νεαρή ηλικία, συχνά ανακαλύπτονται μόνο σε προχωρημένο στάδιο και τότε συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης πολυπόδων σε συγγενείς και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου;

Οι ερευνητές του DKFZ και του NCT Heidelberg, μαζί με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, διερεύνησαν το θέμα αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνολικά και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία.

Για τη μελέτη κοόρτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σουηδική βάση δεδομένων, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο με περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα με γνωστό βαθμό συγγένειας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mahdi Fallah, από το DKFZ και NCT Χαϊδελβέργης, λέει: "Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι έχουν στατιστικά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου εάν οι συγγενείς τους έχουν διαγνωστεί επανειλημμένα με πολύποδες του παχέος εντέρου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της νόσου σε νεαρή ηλικία".

Η σημασία αυτού του ευρήματος θα αυξηθεί στο μέλλον, καθώς οι όγκοι του εντέρου διαγιγνώσκονται σε πρωιμότερα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου των καλοήθων πολυπόδων, με τον ολοένα και πιο εντατικό έλεγχο για τον καρκίνο του εντέρου σε πολλές χώρες.

Ως εκ τούτου, το οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων μπορεί να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την εκτίμηση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ήδη υψηλότερος σε συγγενή πρώτου βαθμού με διάγνωση πολυπόδων (1,4 φορές σε σύγκριση με άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό).

Ο ατομικός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου εξαρτάται από τον αριθμό των συγγενών που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες του εντέρου και τη συχνότητα των διαγνώσεών τους.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού με επανειλημμένες διαγνώσεις πολυπόδων έχει 2,4 φορές συνολικό κίνδυνο και περίπου 4 φορές κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε νεαρή ηλικία.

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτυχθούν πιο εξατομικευμένες στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, προσαρμοσμένες στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων", λέει ο Mahdi Fallah.

Αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τη συχνότητα διάγνωσης των πολυπόδων του παχέος εντέρου σε συγγενείς όσο και τον αριθμό των συγγενών με πολύποδες καρκίνου του παχέος εντέρου.

"Ειδικότερα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο αριθμό διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία με διαγνωστικό έλεγχο προσαρμοσμένο στον κίνδυνο", λέει ο Mahdi Fallah.

Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το παιδί του [μελέτη]
Επίσκεψη του προέδρου του ΙΣΑ στον Σύλλογο Φλόγα