Όταν υπάρχει υποψία σοβαρής νευρολογικής νόσου σε νεογέννητο μωρό, η διάγνωση μπορεί πλέον να γίνει με υπερήχους χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία.
Γερμανοί επιστήμονες το απέδειξαν τώρα αυτό σε ένα μωρό με εγκεφαλικό επεισόδιο χρησιμοποιώντας ένα σκιαγραφικό παράγοντα φυσαλίδων αερίου.
"Η υπερηχογραφία Doppler μπορεί να ανιχνεύσει τη ροή του αίματος στα αγγεία του εγκεφάλου", δήλωσε ο Jörg Jüngert, αναπληρωτής επικεφαλής του Παιδιατρικού Τμήματος της Γερμανικής Εταιρείας Υπερήχων στην Ιατρική (DEGUM), σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η γερμανική εξειδικευμένη εταιρεία.
Η χρήση της υπερηχογραφίας, η οποία λειτουργεί χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία με τη χρήση ηχητικών κυμάτων, έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη στην παιδιατρική τα τελευταία χρόνια.
Οι συσκευές υπερήχων είναι επίσης πολύ συχνά διαθέσιμες στα ιατρεία γενικής ιατρικής. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ταχεία διαλεύκανση υποψιών για ασθένειες σε βρέφη εκτός κλινικών.
Για παράδειγμα, η υποστηριζόμενη από υπερήχους τοπική αναισθησία για παιδιά μετά από τραυματισμούς, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη, προσέλκυσε μεγάλη προσοχή παγκοσμίως. Η εξέλιξη όμως συνεχίζεται.
"Ολόκληρος ο εγκέφαλος των νεογέννητων και των βρεφών μπορεί να απεικονιστεί με τη χρήση υπερήχων. Η υπερηχογραφία παίζει κεντρικό ρόλο εδώ", δήλωσε ο Jüngert.
Στην υπερηχογραφική εξέταση του εγκεφάλου, οι γιατροί αξιοποιούν το γεγονός ότι μετά τη γέννηση, ο κρανιακός σκελετός με τα διάκενα ιστών στο κεφάλι, δεν έχει ακόμη οστεοποιηθεί στα μωρά και επομένως είναι διαπερατός από τους υπερήχους.
Ωστόσο, ο επικεφαλής ιατρός της παιδιατρικής και εφηβικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έρλανγκεν επισήμανε ένα πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα: "Η αιμάτωση των ιστών ή τα μικρότερα αγγεία με χαμηλή ταχύτητα ροής δεν μπορούσαν πάντα να απεικονιστούν και να χαρακτηριστούν επαρκώς με αυτή τη μέθοδο".
Αυτό έχει αλλάξει στο πρόσφατο παρελθόν, καθιστώντας δυνατή τη διευκρίνιση ενός ύποπτου εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και σε νεογέννητα μωρά. Ο ειδικός επισημείνει: "Εδώ μπορεί να βοηθήσει η υπερηχογραφία με ενίσχυση αντίθεσης απευθείας στο κρεβάτι".
Από μόνη της, η μαγνητική τομογραφία (MRI) θα ήταν η καθοριστική διαδικασία. Ωστόσο, αυτό απαιτεί τη διαθεσιμότητα τέτοιου εξοπλισμού, τη μεταφορά των μικρών μωρών και τη χορήγηση ηρεμιστικών φαρμάκων για την ακινητοποίησή τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης στον εξοπλισμό.
Η υπερηχογραφία με ενισχυμένη αντίθεση χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στην κλινική του Erlangen σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού επεισοδίου σε μωρό.
Το σκιαγραφικό μέσο αποτελείται από μικροσκοπικά μικρές φυσαλίδες αερίου με λιπαρό περίβλημα, οι οποίες αργότερα διαλύονται. Το αβλαβές αέριο εκπνέεται στη συνέχεια από το παιδί χωρίς άλλες επιπτώσεις.
"Το εγκεφαλικό επεισόδιο θεωρείται ασθένεια των ηλικιωμένων - ωστόσο, μέχρι και 200 νεογέννητα στη Γερμανία, για παράδειγμα, υφίστανται ένα τέτοιο οξύ νευρολογικό συμβάν κάθε χρόνο.
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στα πρόωρα μωρά. Η υπερηχογραφία υψηλής ανάλυσης είναι επίσης μια σημαντική απεικονιστική τεχνική για την ανίχνευση παθολογικών αλλαγών στον εγκέφαλο πρόωρων και νεογνών.
Μια προσωρινή έλλειψη συνίσταται στο εξής: στην Ευρώπη, η μικροσκοπική υπερηχογραφία με το σκιαγραφικό μέσο φυσαλίδων αερίου δεν έχει ακόμη εγκριθεί νομικά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί για την εξέταση της αιμάτωσης στο ήπαρ σε παιδιά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λ. Βιλδιρίδη στο iatronet.gr: Τον Μάιο η αξιολόγηση των νοσοκομείων από ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο
Καθηγητής Χρ. Δόβας: Πόσο πιθανή είναι μία πανδημία από τη γρίπη των πτηνών
31o Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας