Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Το 'καλό λίπος' του σώματος

H χοληστερόλη ανήκει σε διαφορετική κατηγορία λιπαρών από τα τριγλυκερίδια, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα διαφέρουν από τα πολυακόρεστα, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα ως προς το λειτουργικό τους αποτέλεσμα στα λιπίδια του αίματος.

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

Ποιος είναι ο στόχος μιας δίαιτας;

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως 'η υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους στο σώμα σε βαθμό που επηρεάζεται αρνητικά η υγεία και η ευεξία του ατόμου'.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

Ο ρόλος των οσπρίων στη διατροφή μας

Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα φυτικά τρόφιμα. Εχουν ελάχιστα λιπαρά, πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αρκετό κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008

Η υγεία έρχεται στο πιάτο μας από τη θάλασσα

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή ή την Κρητική διατροφή, το ψάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μας διατροφής, και σύμφωνα με την κατανάλωσή του, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (μετά την Ισπανία) ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008

Σπαγγέτι Σικελίας

Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά μαγειρεμένα al dente. Σε αντικολλητικό σκεύος κάψτε το ελαιόλαδο και προσθέστε το σκόρδο και τις αντζούγιες σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008

Σκόρδο: Σύμμαχος κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νόσων

Οι θετικές επιδράσεις φαίνεται να επικεντρώνονται στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, καθώς επίσης και των τριγλυκεριδίων.

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008

Ποιες τροφές τονώνουν τον εγκέφαλο;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απαρτίζεται από αμέτρητα εγκεφαλικά κύτταρα, των οποίων ο ρυθμός αποδόμησης αυξάνεται με την υπερβολική πρόσληψη γλυκόζης, την αυξημένη χοληστερίνη αίματος και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008

Μπακαλιάρος με sour cream cheese και μαγιονέζα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC. Σε ένα μπωλ αναμείξτε το ελαιόλαδο, τη μαγιονέζα light, το sour cream cheese και το χυμό λεμονιού. Τοποθετείστε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε ένα ταψί και εν συνεχεία περιχύστε το μείγμα που φτιάξατε στο μπωλ. Ψήστε για 30-40 λεπτά.

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008

Γαρίδες με πορτοκάλι

Mία γευστική όσο και εύκολη συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τους λάτρεις των θαλασσινών και μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008

Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό

Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μία κατηγορία λαχανικών με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχουν.