Το στρες είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας, καθώς χωρίς την απόκριση του στρες, ο οργανισμός μας δεν θα ήξερε πώς να προσαρμοστεί και να πράξει σε δύσκολες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, όταν το στρες είναι μόνιμο ή όταν προκύπτει από παράγοντες που βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, μπορεί να κάνει την ζωή μας σημαντικά πιο δύσκολη. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ορατό στην επαγγελματική μας ζωή, με την παραγωγικότητα να μειώνεται.
Αυτές είναι μερικές συνέπειες που μπορεί να έχει το χρόνιο άγχος στη δουλειά μας.
Μειωμένη παραγωγικότητα
Το άγχος μπορεί να βλάψει την εστίαση, τη συγκέντρωση και τις ικανότητές μας στη λήψη αποφάσεων, οδηγώντας σε χαμηλότερη παραγωγικότητα.
Περισσότερα λάθη
Όταν είμαστε αγχωμένοι, είμαστε πιο επιρρεπείς σε λάθη και παραλείψεις, επηρεάζοντας την ποιότητα της δουλειάς μας.
Κακή επικοινωνία
Το άγχος μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους και λιγότερο ικανούς να “διαβάζουμε” ανθρώπους και καταστάσεις, εμποδίζοντας τη συνεργασία.
Burnout
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική αίσθηση κόπωσης, μειωμένη αίσθηση κινήτρου και αδυναμία να λειτουργήσουμε.
Απουσία
Τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που προκαλούνται από το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες ημέρες εκτός δουλειάς ή αναρρωτικές άδειες.
Πώς συμβάλλει η εργασία στο άγχος;
Αν θέλουμε να απαντήσουμε πιο χιουμοριστικά, θα ρωτούσαμε “Ποια εργασία δεν προκαλεί άγχος;”, αλλά αυτό είναι κάτι που βιώνουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Αυτές είναι μερικές αιτίες που επίσης μπορεί να βιώσει ο καθένας, και να δει την καθημερινότητά του να επηρεάζεται αρνητικά.
Υπερβολικός φόρτος εργασίας
Ένας υπερβολικός φόρτος εργασίας ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα ανώτερα κλιμάκια μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικό άγχος.
Κακή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής
Το να εργαζόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ή το να είμαστε αναγκασμένοι να σκεφτόμαστε τη δουλειά (λόγω πίεσης, ευθυνών ή μαζεμένης έντασης) ακόμα και εκτός των ωρών εργασίας μπορεί να καταστρέψει την ψυχολοηία μας. Χρειαζόμαστε να αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό μας κάνοντας πράγματα που μας χαροποιούν και δεν σχετίζονται με την δουλειά μας ή με την οικονομική μας επιβίωση γενικότερα.
Επαγγελματική ανασφάλεια
Ο φόβος ότι μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας άγχους που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή μας.
Αρνητικές σχέσεις
Η σύγκρουση με τους συναδέλφους ή τους ανώτερούς μας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους μας.
Περιβάλλον στο χώρο εργασίας
Ένα τοξικό ή μη υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους. Θέματα όπως η κακή διαχείριση, οι απολύσεις, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση ή η έλλειψη συνεργασίας μπορούν να συμβάλουν σε μια αγχωτική και ανθυγιεινή ατμόσφαιρα.
Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί
Αυτές είναι μερικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας παρά το στρες – επειδή ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε όσο βιώνουμε στρες; Προσπαθήστε να επαναπροσδιορίσετε τα αισθήματά σας γύρω από το άγχος σας, έτσι ώστε να καταφέρετε να λαμβάνετε περισσότερο κίνητρο από αυτό.
Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα
Προγραμματίστε την ημέρα σας με συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για κάθε εργασία. Συμπεριλάβετε μικρά διαλείμματα για ξεκούραση και επαναφόρτιση.
Βάλτε προτεραιότητες
Καταχωρίστε τις εργασίες σας με σειρά προτεραιότητας και εστιάστε πρώτα στις πιο σημαντικές, δύσκολες ή χρονοβόρες. Θα αισθανθείτε μεγάλη ανακούφιση όταν δείτε τα πιο σοβαρά πράγματα να είναι σβησμένα από την λίστα σας.
Σπάστε τις δουλειές σε κομμάτια
Αν υπάρχει μια μεγάλη εργασία που ξέρετε ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο από την ημέρα σας, προσπαθήστε να δείτε κατά πόσο αυτή η εργασία μπορεί να σπάσει σε μικρότερες, ώστε να βγει πιο άνετα και οργανωμένα – και ίσως με ένα πιο χαλαρό και αργό πρόγραμμα, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν όλα μαζί.
Αποφύγετε το multitasking
Εστιάστε σε μία εργασία τη φορά. Αποφύγετε το multitasking καθώς η προσπάθεια να κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας και να μειώσει την αποτελεσματικότητά σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου