H Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε στο  Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ότι «Ο κορωνοϊός είναι από τις λοιμώξεις πρώτης αιτίας θανάτου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, προφανώς και ευρωπαϊκές και στην Αμερική. Και το γεγονός ότι ξεπερνάμε τους 20 θανάτους εβδομαδιαίως, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει ότι δεν έχει ξεχαστεί ο κορωνοϊός και δυστυχώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Κυρίως οι κατηγορίες για τις οποίες αναφερόμαστε είναι οι ηλικίες 60 ετών και άνω, αφού δυστυχώς ο μέσος όρος θανάτου είναι περίπου τα 80 έτη για τα άτομα με προβλήματα υγείας, οι ευάλωτες ομάδες που σχετίζονται με ανοσοανεπάρκεια. Επίσης, και άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνιες καρδιοπάθειες, προβλήματα με καρκίνους συμπαγών οργάνων και αιματολογικών κακοηθειών, κακοήθη παχυσαρκία κτλ. Και για τις ηλικίες 60 ετών και άνω είναι αυτό που λέμε ανοσογήρανση. Δηλαδή, δεν μπορεί το ανοσοποιητικό μας αν δεν το βοηθήσουμε με εμβολιασμό να καλύψει και να έχει τέτοιο ανοσοποιητικό σύστημα όπως είχαμε σε μικρότερη ηλικία ώστε να καλύψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ιούς όπως τον κορωνοϊό».

Έπειτα, ερωτηθείσα για το αν έχουν αλλάξει τα συμπτώματα της νόσου και για το εάν είναι πιο ελαφριά η νόσηση, είπε «Γενικά αυτό που βλέπουμε τώρα που είναι ότι ένας υγιής ενήλικας γύρω μας που έχει περάσει και προηγούμενες ιώσεις και έχει εμβολιαστεί, μπορεί και το περνάει πιο ελαφριά γιατί πλέον το ανοσοποιητικό του έχει αρχίσει και έχει εκπαιδευτεί. Έχει δηλαδή αντισώματα μνήμης. Ενώ παλαιότερα, πριν 3 χρόνια, δεν υπήρχαν αντισώματα στον οργανισμό κανενός και γι’ αυτό η λοίμωξη ήταν τόσο βαρύτερη. Τώρα, όσον αφορά αυτή την επιδημιολογική αύξηση, έχουμε και στη χώρα μας και διεθνώς την επέλαση των παραλλαγών που συλλογικά λέγονται «FLiRT», οι οποίες φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικές και για αυτό όλο και αυξάνουν το ποσοστό συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές, αλλά δεν μπορεί ο οργανισμός μας να τις αντιμετωπίσει χωρίς να εμφανίσει στην ουσία συμπτώματα. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει υπο-κλινικά, υπάρχει αυτή η γνωσιακή διαφυγή και τελικά εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά συχνά, τα οποία κυμαίνονται από απλά συμπτώματα μιας ελαφριάς λοίμωξης, ιογενούς του ανώτερου αναπνευστικού μέχρι πολύ βαρύτερα συμπτώματα, τα οποία και χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής «Αν είστε άρρωστοι να μην έρχεστε σε επαφή με άτομα τα οποία ανήκουν στους ευάλωτους πληθυσμούς μέχρι να περάσουν λίγες μέρες και να περάσει αυτή η ίωση. Επομένως, προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με τα άτομα αυτά τα ευάλωτα-αν κάποιος κολλήσει-και το δεύτερο είναι ότι αν αυτά τα άτομα εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, τους κάνουμε και μία και δύο φορές τον έλεγχο για να δούμε αν έχουν κορωνοϊό έτσι ώστε αν τύχει και έχουν, να δώσουμε γρήγορα-με έγκριση προφανώς-τα συγκεκριμένα αντιϊκά φάρμακα που σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».

 

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για νεφρική νόσο
Πώς η διαλειμματική δίαιτα ρυθμίζει τη γήρανση μέσω της αυτοφαγίας
ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει το μεγαλύτερο μαιευτήριο της χώρας