Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007

Δέκα διατροφικές προτάσεις για καλή σχολική απόδοση

Eχει παρατηρηθεί ότι η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007

Γονίδια και πρόσληψη τροφής

Η πρόσληψη της τροφής αποτελεί μια βιολογικά σημαντική και πολύπλοκη συμπεριφορά η ρύθμιση της οποίας επηρεάζεται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007

Σοκολάτα: Γλυκός πειρασμός

Στο άκουσμά της πολλοί κάνουν γλυκούς συνειρμούς και άλλοι σπεύδουν να ‘ξορκίσουν το κακό’. Μερικοί δηλώνουν εθισμένοι στη γεύση της και κάποιοι άλλοι αρχίζουν να μετρούν θερμίδες. Το βέβαιο είναι πως όλοι μας έχουμε δοκιμάσει την γλυκιά γεύση μιας πλάκας σοκολάτας.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας πλέον μία από τις συνήθεις χρόνιες παιδικές ασθένειες. Συνολικά, το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαρα και περίπου 22 εκ. παιδιά κάτω των 5 ετών.

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007

Δυσανεξία λακτόζης

Η δυσανεξία λακτόζης είναι η ανικανότητα αφομοίωσης σημαντικής ποσότητας λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η ανικανότητα προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, το οποίο παράγεται κανονικά από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου.

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007

Παγκόσμια προγράμματα σχολικής παρέμβασης για την παιδική παχυσαρκία

Η επιδημία της παχυσαρκίας αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις στο χώρο της υγείας. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα παιδιά και τους εφήβους, μεταβιβάζοντας έτσι την επιδημία στην ενηλικίωση.

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2007

Παιδική παχυσαρκία: Η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

Η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια σε τέτοιο βαθμό ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι περίπου το 20% των παιδιών της Ευρώπης είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2007

Πεπόνι: Πλούσιο σε βιταμίνες, φτωχό σε θερμίδες

Έχει ιδιαίτερα γλυκιά και δροσιστική γεύση, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και πολλές βιταμίνες που προσφέρουν λίγες θερμίδες.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2007

Σπιρουλίνα: Μια 'άγνωστη' πηγή θρεπτικών συστατικών

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού. Είναι μια εύπεπτη και με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα τροφή, η οποία στοχεύει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, την απορρόφηση μετάλλων και την μείωση της χοληστερίνης.

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007

Σωστή διατροφή για τα οστά και την καρδιά

Η ποιότητα του σκελετού μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι παράγοντες αυτοί είναι η κληρονομικότητα (τα γονίδια), η φυλή, το φύλο, το σωματικό βάρος, οι ορμόνες, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή.