Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007

Πρόσθετα τροφίμων και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Ο κατάλογος των τροφίμων που υφίστανται προσθήκη συντηρητηκών ουσιών είναι αρκετά μακρύς των οποίων συχνοί καταναλωτές είναι και τα παιδιά. Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο θεωρούνται ασφαλή τόσο τα πρόσθετα αυτά όσο και τα τρόφιμα για τα παιδιά μας;

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007

Οι νέες διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Οι καινούριες διατροφικές οδηγίες κάνουν διαχωρισμό στις διάφορες ομάδες με διαβήτη. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εξατομικεύσουν τις συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, για τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες με διαβήτη και για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα με διαβήτη.

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007

Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας

Είναι μια διατροφική διαταραχή με κλινικά χαρακτηριστικά την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία με συνεχείς διακοπές νυχτερινής κατανάλωσης φαγητού.

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007

Βιταμίνη Ε, συνένζυμο Q10 και καρδιαγγειακή υγεία

Οι εξέχουσες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Q10 συνοψίζονται τόσο στην αυτούσια δράση του ως δεσμευτής των ελευθέρων ριζών, αλλά και στη συνεισφορά του ως διεγέρτης της επαναφοράς της βιταμίνης Ε στην ενεργή της μορφή, έπειτα από την αντίδρασή της με κάποια ελεύθερη ρίζα.

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007

Διατροφή και καρκίνος του μαστού

Είναι γεγονός πως η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στη πρόληψη του καρκίνου, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που εξακολουθούν να πιστεύουν πως αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί και πως κάθε απομέρους μας προσπάθεια, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση, είναι μάταια.

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007

Διατροφή και κατάθλιψη

Η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, είναι γνωστό πως συμβάλλουν μέγιστα στην οργανική υγεία του ανθρώπου. Παράλληλα όμως, πολλές επιστημονικές έρευνες, αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση στοιχείων της διατροφής και σε διάφορες ψυχικές καταστάσεις.

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007

Φυτοφαγική διατροφή

Ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί κανείς στην φυτοφαγία είναι η θρησκεία. Για παράδειγμα η νηστεία είναι μια περιοδική φυτοφαγία ή υπάρχουν θρησκείες που δεν επιτρέπεται καθόλου η κατανάλωση κρέατος.

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007

Η συμβολή των προβιοτικών στην υγεία μας

Η συμβολή των προβιοτικών βακτηρίων στην καλή λειτουργία του εντέρου είναι σημαντική, καθώς συντελούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006

Τι σχέση μπορεί να έχει η θερμοκρασία του φαγητού με την ποσότητα που τρώμε;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ η τροφή που καταναλώνουμε συνάρτηση πόσων παραγόντων είναι ? Σίγουρα η διάθεση μας και η όρεξη αποτελούν τους κύριους άξονες που μας ωθούν στο φαγητό.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006

Χοιρινό με κάστανα

Ιδιαίτερος γευστικός συνδυασμός καθώς η ελαφρώς γλυκιά γεύση του κάστανου δεν «παντρεύεται» επιτυχώς σε όλους τους ουρανίσκους. Δεν παύει όμως η σημερινή μας συνταγή να αποτελεί ένα ξεχωριστό πιάτο με μοναδική θρεπτική αξία.