Μήπως μετά το πέρασμα των εορτών η νέα χρονιά σας βρήκε με λίγο παραπάνω βάρος; Μπορείτε να κάνετε μια απολαυστική και εύκολη αποτοξίνωση με τη βοήθεια της φύσης.
Αψιθιά
Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Άρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας.
Άλλοι λαοί όπως οι Άραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν το αψέντι ως ορεξιογόνο. Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη.
Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα (λιώνει τα λίπη). Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες.
Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Λουίζα
Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae (που περιλαμβάνει περίπου 250 είδη) και κατάγεται από την Αμερική.
H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της λουίζας βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και την καύση της κυτταρίτιδας. Είναι από τα πιο διάσημα βότανα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
H συχνή χρήση της βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:Eτοιμάζετε έγχυμα βάζοντας μέχρι 3 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό. Ωστόσο, αποφύγετέ την αν έχετε υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.
Σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα (spirulina)είναι φαγώσιμο 100% φυτικό Ελληνικό προϊόν (κυανο - πράσινο μικροφύκος) πουαποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νήματα, τα οποία πολλές φόρες είναι σπειροειδή.
Εξαιτίας των πολυάριθμων θρεπτικών της συστατικών, η σπιρουλίνα θεωρείταιπλήρης τροφή με μοναδικά χαρακτηριστικά.Περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 55-70%, 15-25% υδατάνθρακες, 6-8% λιπαρά, χλωροφύλλη, τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές β-καροτίνης και μεγάλες ποσότητες φυτοθρεπτικών, μετάλλων (σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, κ.ά.), ιχνοστοιχείων και βιταμινών Ε, Α, Κ και Β, συμπεριλαμβανομένης και τις βιταμίνης Β12.
Hσπιρουλίνα είναι πολύ πλούσια σε πληθώρα συστατικών που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη φυτική τροφή σε τέτοια έκταση ή αναλογίες. Επιπλέον τα συστατικά της αφομοιώνονται και αξιοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό.
H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Bόρεια Eλλάδα).
H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Aποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση.
H σπιρουλίνα διατίθεται σε κάψουλες.
Ηλίανθος
Η καλλιέργεια του ήταν γνωστή από το 3000 π.χ. Είναι ψηλά φυτά με φύλλα μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά. Η ονομασία του γένους οφείλεται στο γεγονός ότι η ταξιανθία (κεφαλή) ακολουθεί τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί.
Χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, ενώ από τα άνθη του εξάγεται μία κίτρινη χρωστική. Από τα περικάρπια και τα κεφάλια μετά την παραλαβή των σπόρων εξάγεται πηκτίνη, ενώ από τους βλαστούς κατασκευάζονται ινοσανίδες.
Τέλος από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιόμαζας ή συσσωμάτων βιομάζας ( pellets), ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ.
Τέλος βοηθάει δραστικά για το αδυνάτισμα, καθώς μειώνει την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό, επιφέροντας ένα αίσθημα κορεσμού.
Tαραξάκο
Οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Επίσης πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική και στους άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα. Παρασκευάζονται από αυτό εκχυλίσματα, βάμματα και διαλύματα. Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το κάλιο που περιέχει έχει την αξία του διότι σαν διουρητικό που είναι δεν έχουμε απώλειες καλίου, καθώς τις αναπληρώνει με το κάλιο που περιέχει.
Tο ταραξάκο είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Tο ταραξάκο βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών γι’ αυτό και θα μπορούσε να βοηθήσει έναν υπέρβαρο με αυξημένη χοληστερίνη.
Eπιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.
PU-ERH Κόκκινο Τσάϊ
Το στιγμιαίο ρόφημα κόκκινου τσαγιού (ποικιλία PU-ERH), είναι γνωστό ως «φαρμακευτικό ρόφημα» που βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας. Εξαιρετικό συμπλήρωμα στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αποτοξινώνει, βοηθά στην καλή χώνεψη και λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό στον οργανισμό.Το κόκκινο τσάϊ PU-ERH είναι πολύ χαμηλό σε τανίνες και μπορεί να ληφθεί από ανθρώπους με ευαίσθητο στομάχι.
Οι ειδικές ιδιότητες του κόκκινου τσαγιού οφείλονται στους μικρο-οργανισμούς που συμμετέχουν στην αργή και ειδική ζύμωση στην οποία υπόκειται. Το κόκκινο τσάϊ PU-ERH γνωστό και ως τσάϊ των αυτοκρατόρων προέρχεται από την περιοχή Yunnan της Κίνας.
Όταν το τσάϊ συλλεχθεί υπόκειται σε μία
διαδικασία ζύμωσης η οποία διαρκεί πέντε χρόνια και στη συνέχεια αφήνεται να παλαιώσει για χρόνια σε ειδικά βαρέλια, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο
το μοναδικό του κόκκινο χρώμα.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: 1 κάψουλα 2-3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό.
Κόκκινη πιπεριά
Σε ένα πείραμα ερευνητές στην Πολυτεχνική Σχολή της Οξφόρδης στην Αγγλία μέτρησαν τα μεταβολικά ποσοστά των ανθρώπων σε μια τυποποιημένη διατροφή και στη συνέχεια προσέθεσαν ένα κουταλάκι από σως κόκκινης καυτερής πιπεριάς και ένα κουταλάκι μουστάρδα σε κάθε γεύμα.
Η μελέτη έδειξε ότι τα καυτερά καρυκεύματα αύξησαν τα μεταβολικά ποσοστά μέχρι και 25%. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορείτε να ωφεληθείτε τρώγοντας καυτερά φαγητά. Τα καυτερά μπαχαρικά προκαλούν δίψα και έτσι πίνετε περισσότερα υγρά.
Αν χορτάσετε με νερό αντί για φαγητό, προφανώς θα πάρετε λιγότερες θερμίδες και θα χάσετε βάρος.
Τόσο καυτερά, πικάντικα φαγητά μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το βάρος σας. Μια προειδοποίηση ωστόσο: πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα καυτερά καρυκεύματα σε σάλτσα για μπάρμπεκιου πάνω σε τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως είναι τα παϊδάκια, τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές