Γράφει η Κεχριμπάρη Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα) είναι μια συνηθισμένη χρόνια γαστρεντερική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη κοιλιακού πόνου και αλλαγών στις συνήθειες του εντέρου.

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι φούσκωμα, μετεωρισμός, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καθώς και εναλλαγή αυτών και τις περισσότερες φορές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ η εμφάνισή της μπορεί να πυροδοτηθεί από οξείες γαστρεντερικές λοιμώξεις (π.χ. οξεία γαστρεντερίτιδα) και ψυχολογικούς παράγοντες (π.χ. άγχος).

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία; Ο βασικός στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης του συνδρόμου είναι να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων, ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τη ριζική αντιμετώπιση του συνδρόμου. Συνήθως χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεσματική είναι και η ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, μία νέα θεραπευτική προσέγγιση είναι η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, η οποία έχει φανεί να έχει ευεργετική δράση στα συμπτώματα του συνδρόμου, σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών μελετών.

Τι είναι όμως τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια ή ζύμες), με κυριότερους εκπροσώπους τους λακτοβακίλλους (Lactobacillus) και τα μπιφιντοβακτήρια (Bifidobacterium), τα οποία ‘'κατοικούν’' στο γαστρεντερικό μας σύστημα και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Αρχικά, δρουν ως φραγμός σε παθογόνους μικροοργανισμούς στο έντερο, ενισχύοντας την άμυνα το οργανισμού.

Επιπλέον, είναι ικανά να πέψουν ορισμένες ενώσεις (π.χ. υδατάνθρακες και φυτικές ίνες) που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να πέψει από μόνος του, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής αερίων και της εμφάνισης διάρροιας. Τα συναντάμε σε ζυμωμένα τρόφιμα (π.χ. κεφίρ) ή σε εμπλουτισμένα (π.χ. γιαούρτι), ενώ διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή συμπληρωμάτων.

Προβιοτικά και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Στους περισσότερους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται αλλαγή στη φυσιολογική σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας και ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ωφέλιμων προβιοτικών μειώνεται και αυξάνεται ο αριθμός των παθογόνων.

Για τον λόγο αυτό, η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, όπως καταδεικνύουν πολυάριθμες κλινικές μελέτες, είναι ωφέλιμη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, ενώ παράλληλα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων για την αντιμετώπιση του συνδρόμου αναφέρεται ότι προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή.

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να προσλάβει κανείς προβιοτικά είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών που εξασφαλίζουν την ακέραιη μεταφορά τους μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο τρόπος παρασκευής τους επιτρέπει να φτάσουν ανέπαφα τα βακτήρια σε μορφή κόκκων στο έντερο, προστατευόμενα από τα οξέα του στομάχου.

Επομένως, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο σας, ο οποίος θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης κάποιου συμπληρώματος προβιοτικών, το οποίο θα περιέχει υψηλή συγκέντρωση διαφορετικών ειδών ωφέλιμων βακτηρίων (λακτοβάκιλλοι και μπιφιντοβακτήρια) και πρεβιοτικών (φρουκτοολιγοσακχαρίτες), ενώ ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την ποιότητα της διατροφής σας και θα σας δώσει τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024