Ο θηλασμός είναι μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της μητρότητας
Το ανθρώπινο βρέφος είναι το μόνο από όλα τα βρέφη του ζωικού βασιλείου, το οποίο αντικρίζει τη μητέρα του κατά πρόσωπο στη διάρκεια του θηλασμού. Τη στιγμή αυτή, μαζί με το γάλα της μητέρας του αποκτά και ένα από τα σπουδαιότερα μυστικά αυτού του κόσμου, το μυστικό του να απευθύνεται κανείς προς τους συνανθρώπους του.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδιά τους αυξάνεται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνητών αποδεικνύεται συνέχεια με νέα επιστημονικά στοιχεία. Η εξήγηση είναι απλή.Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει απόλυτα την φύση.
Πριν αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα του θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, ας δούμε πώς πραγματοποιείται η παραγωγή μητρικού γάλακτος. Την εντολή για το ξεκίνημα της λειτουργίας παραγωγής γάλακτος στο μαστό τη δίνει το ίδιο το μωρό, καθώς θηλάζει.
Με τις κινήσεις θηλασμού που κάνει το μωρό προκαλείται αποστολή μηνυμάτων στον υποθάλαμο, ο οποίος διεγείρει την υπόφυση για την παραγωγή δύο ορμονών, της προλακτίνης – υπεύθυνης για την παραγωγή γάλακτος στους γαλακτοποιούς αδένες – και της ωκυτοκίνης – υπεύθυνης για την προώθηση του γάλακτος από τους αδένες στις δεξαμενές γάλακτος πίσω από τη θηλή.
Ο θηλασμός διεγείρει τις νευρικές απολήξεις της θηλής και ενεργοποιεί τον μηχανισμό που παράγει και ελευθερώνει το γάλα.
Γιατί συνιστάται ο θηλασμός και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;
Για την ΜΗΤΕΡΑ
- Η μάνα όταν θηλάζει το μωρό της αισθάνεται συναισθηματική πληρότητα, που της χαρίζει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και δημιουργία στενότερου ψυχικού δεσμού με το παιδί.
- Όταν το μωρό θηλάζει, αντανακλαστικά η μήτρα συσπάται και ευκολότερα παλινδρομεί στο μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.
- Όσο καιρό η μητέρα θηλάζει, εμποδίζεται φυσιολογικά η σύλληψη.
- Προσοχή όμως, να μην βασισθείτε μόνο στο θηλασμό γιατί έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας.
- Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει είναι λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού, ωοθηκών και μήτρας.
- Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά καταγμάτων και λιγότερες πιθανότητες για την εμφάνιση οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση.
- Ο θηλασμός βοηθάει την μητέρα να ξαναβρεί τη φόρμα της καθώς συνεπάγεται μία αξιοσημείωτη κατανάλωση θερμίδων.
- Υπάρχει οικονομικό όφελος, αφού ο θηλασμός δεν κοστίζει τίποτα.
- Ο μητρικός θηλασμός απαιτεί λιγότερο χρόνο, γιατί το μητρικό γάλα είναι πάντα προσιτό στο μωρό και του επιτρέπει να ρυθμίζει το πόσο θα φάει.
Για το ΜΩΡΟ
- Η προσκόλληση στο στήθος διατηρεί το δεσμό μεταξύ της μαμάς και του παιδιού που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι πολύ σημαντικό για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους.
- Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλούσια τροφή σε ουσίες (λευκώματα, βιταμίνες, σάκχαρο, λίπος, άλατα, κ.τ.λ.) βιολογικά χρήσιμες για την ανάπτυξη του παιδιού, οι οποίες του χορηγούνται με εξισορροπημένο τρόπο και σε αναλογία που αυξάνεται τόσο όσο αυξάνονται οι ανάγκες του.
- Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, στοιχεία άμυνας ενάντια στα μικρόβια, τα οποία ανοσοποιούν και προφυλάσσουν το παιδί από διάφορες λοιμώξεις.
- Ειδικά ένζυμα που περιέχονται στο μητρικό γάλα διευκολύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα τα μωρά που θηλάζουν να μην παθαίνουν δυσκοιλιότητα.
- Με το θηλασμό κινούνται ρυθμικά το πάνω και κάτω σαγόνι του μωρού, με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι μύες και τα ούλα του, ενώ τα δόντια του βγαίνουν γερά και χωρίς μελλοντικά προβλήματα.
- Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες, γαστρεντερίτιδες, βρογχίτιδες, ωτίτιδες, αναιμία, ραχίτιδα κ.τ.λ.
- Μία ειδική ορμόνη στο μητρικό γάλα συμβάλλει στην ηρεμία του βρέφους.
- Μέσα στο γάλα υπάρχει μία φυσική ηρεμιστική ουσία, η καλεομορφίνη, που ανήκει στην κατηγορία των ενδορφινών με αναλγητική δράση.
- Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του παιδιού
Συμπεράσματα
Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου. Ποια λοιπόν μητέρα θα αρνηθεί να προσφέρει αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής στο μωρό της;
Πηγές:
Τέα Γιασσά, Ειδικευόμενη Ενδοκρινολόγος, Γ.Ν.Α "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ"
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαφορετικά μοτίβα οδήγησης έχουν ηλικιωμένοι οδηγοί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή [μελέτη]
Στη ΜΕΘ 14χρονος μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
Οι καλύτερες πρωινές ρουτίνες για να ξεκινήσεις το νέο έτος δυναμικά