Ένα από τα άκρως ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα επιστημόνων που ασχολούνται με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο και οι πολλές και ποικίλες επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία.
Το Μεταβολικό Σύνδρομο που αποτελεί την μεταγενέστερη ονομασία του Συνδρόμου Χ, χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα στοιχεία και παραμέτρους, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Στοιχεία του συνδρόμου αυτού είναι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (όταν το λίπος συσσωρεύεται στον κορμό), η υπέρταση, η μείωση της HDL-χοληστερόλης, η αύξηση των τριγλυκεριδίων, η μικρολευκωματινουρία και βέβαια η υπερινσουλιναιμία και η ινσουλινοαντοχή.
Μάλιστα, η υπερινσουλιναιμία και/ή ινσουλινοαντοχή (κατάσταση στην οποία παρουσιάζεται αυξημένη αντίσταση των περιφερικών οργάνων στη δράση της ινσουλίνης, αναγκάζοντας το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ορμόνη) αποτελούν το συνδετικό κρίκο των στοιχείων του μεταβολικού συνδρόμου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση που ελαττώνει την υπερινσουλιναιμία και/ή την ινσουλινοαντοχή, πιθανόν να είναι ευεργετική για το σύνολο των παραγόντων κινδύνου και τις επιπλοκές που προκαλούνται.
Και βέβαια όταν μιλάμε για επιπλοκές που συνεπάγεται το Μεταβολικό Σύνδρομο αναφερόμαστε κυρίως στη στεφανιαία νόσο και στον διαβήτη τύπου 2. Όπως λοιπόν τονίζεται από τους επιστήμονες, κάθε επιμέρους στοιχείο του Μεταβολικού Συνδρόμου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.
Φανταστείτε λοιπόν τι σημαίνει για τον οργανισμό, η συνύπαρξη όλων μαζί των στοιχείων του συνδρόμου!
Ένας από τους σημαντικότερους αθηρογόνους παράγοντες είναι το μέγεθος και η πυκνότητα της LDL-χοληστερόλης. Οταν η LDL-χοληστερόλη απαρτίζεται από πυκνά και μικρά μόρια, προκαλεί μεγαλύτερη αρτηριοσκληρωτική βλάβη από ότι αν τα μόριά της είναι μεγάλα και αραιά.
Δύο άνθρωποι με ίδια τιμή LDL-χοληστερόλης δεν σημαίνει πως διατρέχουν το ίδιο ρίσκο για έμφραγμα. Αυτός που έχει 'μικρή και πυκνή' LDL-χοληστερόλη διατρέχει έως και τριπλάσιο κίνδυνο! Και αν έχει και αυξημένα επίπεδα απολιποπρωτείνης-Β (η πρωτείνη που περιέχεται στην LDL)...τότε πια μιλάμε για ωρολογιακή βόμβα!
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Μεταβολικό Σύνδρομο, η LDL-χοληστερόλη εμφανίζεται 'μικρή και πυκνή', γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Μάλιστα, επειδή ο καθορισμός του μεγέθους και της πυκνότητας των μορίων της LDL-χοληστερόλης δεν είναι κλινικά εύκολο πράγμα, η ανεύρεση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, θεωρείται σήμερα ως έμμεσος τρόπος πιστοποίησης του μεγέθους και της πυκνότητας της LDL-χοληστερόλης.
Το άτομο δηλαδή με αυξημένα τριγλυκερίδια, παρουσιάζει συχνά, πυκνά και μικρά μόρια LDL-χοληστερόλης. Η πρώτη λοιπόν γραμμή επίθεσης απέναντι στο Μεταβολικό Σύνδρομο και τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία, είναι σίγουρα η επίτευξη και διατήρηση ιδανικού βάρους.
Όπως ειπώθηκε, συνδετικός κρίκος των παραγόντων του Μεταβολικού Συνδρόμου αποτελεί η υπερινσουλιναιμία και/ή η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ελάττωση του βάρους και η άσκηση, μειώνουν την υπερινσουλιναιμία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά και τους άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Περνώντας τώρα στον σωστό τρόπο απώλειας βάρους, αξίζει να επισημάνουμε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσα από στερητικές δίαιτες ή αμφιβόλου δράσης ουσίες που κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής.
Η σωστή διατροφική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την πλήρη συνεργασία του ασθενή με τον διαιτολόγο, που καλείται όχι μόνο να καταρτίσει την σωστή και εξατομικευμένη διατροφική αγωγή, που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου απέναντι στη διατροφή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές