Αίσθημα διαρκούς κόπωσης, μειωμένη διάθεση, άτονη επιδερμίδα…Είναι γεγονός πως η κακή διατροφή, το στρες, ο άστατος ύπνος, και η αποχή από κάθε δραστηριότητα που αφορά την εκγύμναση του σώματος, κουράζουν τον οργανισμό και ταλαιπωρούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να σταματήσουμε να ‘κλείνουμε τα μάτια’ σε τούτη τη δυσάρεστη για τον τρόπο ζωής μας πραγματικότητα και να φροντίσουμε τον οργανισμό μας όπως του αξίζει; Ιδού ορισμένες βασικές συμβουλές που θα σας χαρίσουν καλή υγεία, ζωντάνια και ευεξία.
Διατροφή
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με…γεμάτο στομάχι. Αντί να παραλείπετε το πρωινό γεύμα μένοντας στη συνέχεια της ημέρας με άδειο στομάχι και συνεπώς εκτεθειμένοι στον πειρασμό του τσιμπολογήματος, φάτε κάτι ελαφρύ και υγιεινό αλλά συνάμα χορταστικό, όπως δημητριακά με γάλα ή ένα μικρό σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί κατά προτίμηση χαμηλό σε λιπαρά, μαρούλι και ντομάτα, σε συνδυασμό με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό.
- Επιλέξτε ψάρι ψητό ή στο φούρνο για το κυρίως γεύμα (μεσημεριανό ή δείπνο) δύο φορές την εβδομάδα. Έχει εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με το κρέας, υπερτερεί όμως του κρέατος στο ότι περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι φιλικά προς την καρδιά.
- Στοχεύστε σε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όπου η μία μπορεί να είναι ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους ή ένα μικρό μπωλ σαλάτα.
- Καταφύγετε σε νόστιμα απογευματινά σνακ χωρίς τύψεις. Αντί για παγωτό, προτιμήστε γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Αντί για μπισκότα, επιλέξτε μια μπάρα δημητριακών. Αντί για πατατάκια, προτιμήστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Αντί για σοκολάτα γάλακτος, φάτε άφοβα δυο κομμάτια μαύρη σοκολάτα, σε συνδυασμό με φυσικό χυμό πορτοκάλι.
- Ενυδατωθείτε εσωτερικά πίνοντας ενάμιση με δύο λίτρα (8 ποτήρια) νερό ημερησίως.
Ξεκούραση
Το στρες και η υπερένταση, τόσο έπειτα από πολλές ώρες δουλειάς όσο και μετά από έντονο ξενύχτι, είναι δυστυχώς συνηθισμένα φαινόμενα που συχνά προκαλούν εκνευρισμό, αϋπνία και υπερκόπωση και, εφόσον επαναλαμβάνονται καθημερινά, διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.
Ο επαρκής βραδινός ύπνος και μια στοιχειώδης μεσημεριανή ανάπαυση όταν αυτή είναι εφικτή, είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Σωματική άσκηση
Η ξεκούραση δεν πρέπει να συγχέεται με την καθιστική ζωή, ούτε η γυμναστική με την ταλαιπωρία ή την κούραση. Πέρα λοιπόν από τις ώρες ξεκούρασής σας, απαλλαχθείτε από έναν καθιστικό τρόπο ζωής και δημιουργείστε προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινή σας εξάσκηση.
Αφιερώστε μισή με μία ώρα ημερησίως 3-5 φορές την εβδομάδα σε μία μορφή σωματικής άσκησης που σας αρέσει, όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, γυμναστήριο, αερόμπικ, γιόγκα ή πιλάτες, πολεμικές τέχνες, παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, κολύμπι ή κάποιο άθλημα.
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης δεν πρέπει να καταπονεί το σώμα, αλλά αντίθετα να γυμνάζει επαρκώς, δημιουργώντας παράλληλα ευχάριστη διάθεση. Επίσης, προτιμήστε το περπάτημα έναντι της μετακίνησης με το αυτοκίνητο εφόσον η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, ή τις σκάλες για ανέβασμα έναντι του ασανσέρ.
Βρείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας ευχάριστες δραστηριότητες που θα γυμνάσουν το σώμα σας, αλλά και θα σας βοηθήσουν να περάσετε όμορφα με τη συντροφιά σας. Θα ανακαλύψετε πόσο απλό είναι τελικά να συνδυάσει κανείς τη διασκέδαση με τη σωματική άσκηση προς όφελος της υγείας!
Καιρός για αποτοξίνωση λοιπόν. Αποτοξίνωση από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια από την πρώτη κιόλας ημέρα. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας!
Πηγές:
American Dietetic Association (Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων): http://www.eatright.org
Sports Cardiovascular & Wellness Nutritionists (Σύλλογος Αθλητικών Διατροφολόγων Αμερικής) www.scandpg.org
Wardlaw G.M., Hampl J.S., DiSilvestro R.A. (2004), Perspectives in Nutrition. McGraw-Hill. 6th edition.
Weight Management Dietetic Practice Group (Σύλλογος Αμερικανών Διαιτολόγων για τον Έλεγχο του Σωματικού Βάρους)
www.wmdpg.org
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές