Τι είναι η βιταμίνη D3;

Η βιταμίνη D3, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή, καθώς παράγεται από τον οργανισμό και ενεργοποιείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, μικρές ποσότητες μπορούμε να προσλάβουμε μέσω των τροφίμων, όπως αυγά, τυριά πλούσια σε λιπαρά και ψάρια, καθώς φαίνεται ότι τα λιπίδια και ιδιαίτερα τα μέσης αλύσου λιπαρά οξέα (MCT), βοηθούν στην καλύτερη απορρόφησή της. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι στον ελληνικό πληθυσμό υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D3, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών και συνηθειών (π.χ. χρήση αντηλιακών), οδηγώντας σε ανάγκη για συμπληρωματική χορήγησή της.

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D3;

Η βιταμίνη D3 έχει πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό, με πιο γνωστή και αποδεδειγμένη δράση, τη συμμετοχή της στον μεταβολισμό των οστών. Συγκεκριμένα, η ενεργή μορφή της βιταμίνης D3, που παράγεται από τα νεφρά και το ήπαρ, αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο αλλά και παράλληλα δρα στην επαναπορρόφηση του ασβεστίου από τα νεφρά, με αποτέλεσμα την αύξηση του ασβεστίου στον οργανισμό. Ακόμη, εμπλέκεται με την δράση της παραθορμόνης στην επιμετάλλωση των οστών, που βοηθά κυρίως στη φάση ανάπτυξης των παιδιών.

Μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα. Επιπρόσθετα, μετα-ανάλυση μελετών παρέμβασης έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 διατηρεί σταθερή ή και ακόμα αυξάνει την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ αποτελεί μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών με παρόμοια χημική δομή. Βασικός τους ρόλος στον οργανισμό είναι η συμμετοχή στην πήξη του αίματος αλλά και στη δέσμευση των ιόντων ασβεστίου είτε στα οστά είτε σε άλλους ιστούς.

Πού βρίσκεται στη φύση;

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στη φύση κυρίως σε 2 μορφές, στη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) και στην Κ2 (μενακινόνη). Η Κ1 βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθώς συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αντίθετα, η Κ2 παράγεται από βακτήρια, τα οποία βρίσκονται στα αυγά, στο κρέας αλλά και σε κάποια τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τυριά και γιαούρτι. Επιπλέον, τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο παχύ έντερο παράγουν κάποια ποσότητα βιταμίνης Κ2.

Γιατί είναι σημαντική η Κ2;

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση της βιταμίνης Κ με τα οστά, έχει παρατηρηθεί ότι κυρίως σε γυναίκες η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Κ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με βιταμίνη D3 βελτίωσε την οστική πυκνότητα. Επιπλέον, φαίνεται ότι η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης Κ στον οργανισμό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος. Συνεπώς, φαίνεται ότι πέρα από τις πιο γνωστές δράσεις του ασβεστίου και της βιταμίνης D3 στη βελτίωση της οστικής μάζας, η συμπληρωματική βιταμίνη Κ κρίνεται εξίσου σημαντική.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την ασβεστοποίηση των αγγείων, στη μακρο- και μικροκυκλοφορία, ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη που αναστέλλει στην εναποθέτηση ασβεστίου στις αρτηρίες. Επακόλουθο της συσσωρευμένης συγκέντρωσης ασβεστίου είναι η μείωση της ελαστικότητας των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο. Σε μελέτη παρέμβασης, παρατηρήθηκε ότι σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από 3 χρόνια συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης Κ2 (μενακινόνη-7) βελτιώθηκε η αρτηριακή δυσκαμψία και η ελαστικότητα της καρωτιδικής αρτηρίας. Συνεπώς, μειώθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Συνολικά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός των βιταμινών D3 και K2 είναι ιδανικός για την πρόληψη της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Παράλληλα, η δράση της βιταμίνης K είναι να προστατεύει τον οργανισμό από την αύξηση εναπόθεσης ασβεστίου που προκαλείται από τη δράση της βιταμίνης D3, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μοναδικό συνδυασμό βιταμίνης D3, που συμβάλλει στη διατήρηση υγιών οστών και δραστικής μορφής βιταμίνης Κ2 (MenaQ7®) από εδώ .

 

 

 

Πηγές:
A Arabi, R Baddoura, R El-Rassi, GEH Fuleihan. PTH level but not 25 (OH) vitamin D level predicts bone loss rates in the elderly, Osteoporos Int, 23 (2012), pp. 971-980

MC Chapuy, P Preziosi, M Maamer, et al. Prevalence of vitamin D insufficiency in an adult normal population Osteoporos Int, 7 (1997), pp. 439-443

Marjo H. J. Knapen1; Lavienja A. J. L. M. Braam1; Nadja E. Drummen1; Otto Bekers2; Arnold P. G. Hoeks3; Cees Vermeer. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women: double-blind randomised clinical trial, Thrombosis and Haemostasis (2015) 113.5

 

Andrea Palermo, Dario Tuccinardi, Luca D'Onofrio, Mikiko Watanabe, Daria Maggi, Anna Rita Maurizi, Valentina Greto, Raffaella Buzzetti, Nicola Napoli, Paolo Pozzilli, Silvia Manfrini, Metabolism Clinical and experimental (2017) 57-71

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού