Γράφει ο Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός*
Η Ελλάδα υποχώρησε από την 3η θέση που βρισκόταν όσον αφορά την επιβίωση του πληθυσμού της στην 11η θέση. Αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οφείλεται κυρίως στο ότι εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία στο ποσοστό του πληθυσμού της που καπνίζει.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, δηλαδή η 31η Μάιου βρίσκει τη χώρα μας να εξαιρείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης, οι οποίες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Υπάρχει βέβαια υπόσχεση του Υπουργείου Υγείας ότι το μέτρο αυτό θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοσθεί από 1.1.2010. Όμως, μέχρι σήμερα έχουν νομοθετηθεί μέτρα που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στα νοσοκομεία ή στα εστιατόρια με υποχρέωση ο μισός χώρος του εστιατορίου να ανήκει στους μη καπνιστές.
Όλα αυτά, μέχρι σήμερα, έχουν μείνει ανενεργά.
Από επιστημονικής πλευράς αυξάνουν κάθε μέρα οι ενδείξεις ότι οι χώρες οι οποίες απαγόρευσαν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρουςεπέτυχαν ελάττωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου σε ποσοστά που πλησιάζουν το 20%.
Πριν από 1 μήνα δημοσιεύθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά περιοδικά του κόσμου, το ‘Circulation’, ότι το ρεκόρ αυτό επέτυχε η Ρώμη όπου η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2005.
Η εισαγωγή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι απλό, δεν αρκεί μόνο η ψήφιση ενός νόμου, απαιτείται κυρίως η εφαρμογή του. Επίσης απαιτείται η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή του μέτρου αυτού.
Πάντα βέβαια υπάρχουν οι φωνές αυτών που προτάσσουν της ελευθερία του ατόμου και την ελευθερία να επιλέγει το κάθε άτομο τον τρόπο ζωής του και κατά συνέπεια ακόμα και τον τρόπο του θανάτου του. Όμως κανένα δικαίωμα ελευθερίας του ατόμου δεν επιτρέπει η ατομική απόλαυση να μπορεί να σκοτώσει τον διπλανό του.
Αυτό ισχύει στην περίπτωση του καπνίσματος, όπου ενδέχεται ο καπνιστής να διαθέτει ισχυρά γονίδια προστασίας και να μην κινδυνεύει ο ίδιος από το κάπνισμα. Όμως, ο μη καπνιστής είναι πολύ πιθανότερο να αρρωστήσει και να χάσει τη ζωή του καπνίζοντας παθητικά μέσα σε ένα κλειστό χώρο.
Το ποσοστό των ανθρώπων αυτών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, ανέρχεται στο 80% του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας καθυστερώντας 1 ½ χρόνο την έναρξη της εφαρμογής του νόμου που εξήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή, χωρίς να το θέλει, με βεβαιότητα θα σκοτώσει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Διερωτάται ο καθένας γιατί αυτή η καθυστέρηση; Υπάρχουν συμφέροντα που αντιδρούν και βρίσκονται υπεράνω της ανθρώπινης ζωής;
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στις 31/5/2008 οργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ειδική εκδήλωση και συναυλία της ορχήστρας ‘Μίκης Θεοδωράκης’ όπου ο τιμώμενος συνθέτης μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες θα διακηρύξουν την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου άμεσα.
* Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας