Μια πρωτεΐνη στο αίμα φαίνεται πως σχετίζεται το ίδιο με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας όσο η υπέρταση και η χοληστερόλη.

Ανάλυση στοιχείων 79.000 ανθρώπων έδειξε ότι η πρωτεΐνη, γνωστή ως Lp-PLA2, επίσης ενισχύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου, αναφέρει το περιοδικό ‘Lancet’.

Ήδη αναπτύσσονται φάρμακα εναντίον της πρωτεΐνης που εμπλέκεται σε φλεγμονή των αγγείων.
Ωστόσο, παραμένει να διαπιστωθεί αν τέτοιου είδους αγωγές μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά καρδιοπάθειας.

Βρετανοί ερευνητές, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσαν ότι η πρωτεΐνη Lp-PLA2 μεταφέρεται στο αίμα με τη χοληστερόλη LDL.

Αν και το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης είναι γνωστό πως προκαλούν καρδιοπάθεια, δεν εξηγούν εντελώς την υψηλή εμφάνιση στον πληθυσμό.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν άλλους παράγοντες που θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Ερευνητές ενδιαφέρονται για φάρμακα που μπλοκάρουν το Lp-PLA2 επειδή έρευνες έδειξαν ότι η πρωτεΐνη είναι παρούσα σε υψηλά επίπεδα σε ανθρώπους με βλάβη στις αρτηρίες.


Δυο μεγάλες δοκιμές πραγματοποιούνται με συγκεκριμένο φάρμακο σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια. Ωστόσο η έκταση της σχέσης μεταξύ πρωτεΐνης και κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι σαφής.

Τα ευρήματα, που προήλθαν από έρευνες σε ανθρώπους με ή χωρίς καρδιοπάθεια έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης σχετίζονταν με εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.

Όταν εξέτασαν συγκεκριμένα την καρδιοπάθεια ανακάλυψαν ότι η ένταση του αυξημένου κινδύνου ήταν παρόμοια με αυτήν που βρέθηκε με την υπέρταση και την κακή χοληστερόλη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Alex Thompson, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον σχετικά με την πιθανότητα η μέτρηση δεικτών φλεγμονής, όπως ο Lp-PLA2, να μπορεί να προβλέψει την καρδιοπάθεια.

Όπως δήλωσε, χρειάζεται να εστιάσουμε στην έκταση της σχέσης, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν ιστορικό καρδιοπάθειας.

Πρόσθεσε ότι μεγάλη δοκιμή που θα εστίαζε στην εξέταση μετά τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ανθρώπους που παρακολουθούσαν στενά τα επίπεδα Lp-PLA2 θα βοηθούσε στη διαπίστωση της ενδεχόμενης χρησιμότητας της εξέτασης για τους γιατρούς.

Ο Καθηγητής Peter Weissberg, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το Lp-PLA2 παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καρδιοπάθειας. Όπως δήλωσε, τα ευρήματα θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην έρευνα ώστε να παρασκευαστούν φάρμακα που θα μειώνουν τα επίπεδα της Lp-PLA2.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές αν τέτοια φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;