Το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ οι καπνιστές ζουν 13 – 14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, κ. Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι ‘η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η πρώτη σε καπνιστές ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

και να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως’ προσθέτοντας ότι μια ολόκληρη ελληνική πόλη 20.000 κατοίκων χάνεται κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε πέρα από την υψίστης σημασίας παράμετρο που αφορά την ίδια τη ζωή και στις άλλες αιτίες που αποτελούν πληγή για το κοινωνικό σύνολο.

Μεταξύ άλλων, όπως επισήμανε, προκαλεί τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το κόστος θεραπείας δε και νοσηλείας είναι ιλιγγιώδες. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα. Οι καπνιστές πέρα από τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από την εργασία.

Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι ‘το κάπνισμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ασθένεια και όχι απλά ως μία συνήθεια. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα.

Για το Δήμο Αμαρουσίου η προστασία της δημόσιας υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Παράλληλα και μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή μας να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντικαπνιστική εκστρατεία.

Επίσης μέσα από την Τ.Α. που ως θεσμός βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στον πολίτη αναζητούμε διαρκώς τρόπους να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την τοπική μας κοινωνία.’

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, τόνισε ότι το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, υπογραμμίζοντας ότι μια ‘Ελλάδα’ κάθε χρόνο σβήνει από το χάρτη παγκοσμίως και πρόσθεσε:

‘Δεν υπάρχει άλλη αιτία με τόσους πολλούς θανάτους όσο το κάπνισμα. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 65 εκ. άνθρωποι. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα, 600.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι το σοβαρότερο πεδίο που πρέπει να στραφεί η προσοχή είναι πώς να μη γίνει κανείς καπνιστής. Σε παγκόσμια επίπεδο, σημείωσε, ‘το κάπνισμα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Όλοι στρεφόμαστε στον καπνιστή, αλλά στο πώς να μη γίνει καπνιστής ο μη καπνιστής έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά’.

Αναφερόμενος στον εθισμό ο κ. Καθηγητής χαρακτήρισε τη νικοτίνη σκληρό ναρκωτικό. ‘Η χρήση προϊόντων καπνού είναι ίση από πλευράς εξάρτησης με τη χρήση των ναρκωτικών ηρωΐνης και κοκαΐνης’.

Ο κ. Βασίλειος Τσούτσος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Δ/ντης Κλινικής Φροντίδας Ολυμπιακού Χωριού, ανέπτυξε στην ημερίδα τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;